2023. március 21. kedd
Benedek

Érkeznek a lámpafényt hasznosító napelemek

2020. július 4., 16:00
Érkeznek a lámpafényt hasznosító napelemek

Talán senkinek nem ismeretlen az a számológép, ami ugyan csak a legalapvetőbb funkciókat tudta, mint az összeadás, a kivonás a szorzás és az osztás, de kártyalap méretű volt, és elemet sem igényelt. Kis napelemes csík biztosította a működését, amit ha letakartunk, minden eltűnt, de azért mégiscsak működött a szerkezet. Most úgy tűnik, ez lesz a jövő. 

Napelemes fejlődés 

Mivel a fosszilis energiahordozók elfogadottsága egyre alacsonyabb, és a közvélemény is egyre sötétebben ítéli meg ezeket az anyagokat, a világ egyre jobban a megújuló források felé fordul. Ez pedig nagyon jó hír, hiszen a klímakatasztrófával szemben más esélyünk nincs, csak az, ha a károsanyag - kibocsátásunkat minimalizáljuk, vagy egyenesen megszüntetjük. 

kép: turbinegenerator.org

A napelemek fejlődésének köszönhetően már létezik az éjszaka is termelő, a festékként felvihető, a kétoldalas, vagy éppen a gömb alakú változat. Ezek mindegyike hatékony, ám valamiben közösek: mind kültéri alkalmazásra van kitalálva. 

 

Beltéri napelem 

A Tor Vergata Egyetemen kutatói rugalmas perovszkit napelemeket fejlesztettek ki, melyek hatásfoka 205-os. Ez még nem lenne különösebben izgalmas, de ezek a napelemek ezt a hatékonyságot 200 lux fényáram mellett, beltéren képesek produkálni. 

Vagyis tulajdonképpen azt az energiát, melyet a kültéri napelemekből nyernek a lámpák, majd fény formájában leadják, ezek a mostani napelemek képesek hasznosítani. Hiszen tudjuk, az energia nem vész el, csak átalakul, hát miért ne lehetne visszaalakítani? 

kép: solems.com

Az ötlet nem csak jó, hanem erősen környezetbarát is, hiszen sok esetben feleslegessé teheti az elemek használatát. Apró gond vele, hogy nedvesség, ultraibolya fény, oxigén vagy éppen nagy meleg éri őket, akkor lebomlanak. Vagyis kizárólag beltéren lehet őket használni, és egyelőre inkább csak laborkörülmények közt, de ezen további fejlesztésekkel lehet segíteni, így mindenképpen érdemes lesz figyelemmel kísérni a folyamatokat. A napelemek ilyen irányú fejlesztése az energiaveszteség minimalizálásában is nagy előrelépést jelenthet. Ráadásul amíg egy hagyományos napelemben 180 mikron vastag szilíciumrétegre van szükség a termeléshez, a perovszkit napelemben ehhez elég egyetlen mikron vastagság is. 

lead kép: pv-magazine.com

Ezek is érdekelhetnek