2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

Megérkezett az újabb rekorder: Eta

2020. november 4., 12:00
Megérkezett az újabb rekorder: Eta

A 2020-as Atlanti hurrikánszezon igencsak gazdagon tűzdelt rekordokkal. A szezon kezdetén a szakemberek becslései alapján 13 és 22 közé tették a nevezett viharok számát. Hivatalosan 23 név volt fenntartva erre a szezonra. 

kép: cbsnews.com

Ez már jó ideje kevésnek bizonyult, és Zeta megjelenésével a rekord közelébe is kerültünk, hiszen a görög ábécé betűit használva eddig “csak” Zeta-ig jutottunk el. Ráadásul most hurrikánról beszélünk, mely kétszer is landolt, másodszorra már kettes erősséggel, komoly károkat okozva Louisianaban. 

 

 

Eközben szép csendben egy viharrendszer indult fejlődésnek, mely a szakemberek szerint trópusi viharrá fog erősödni. Eta – mert ezzel a névvel illetik – pedig már abszolút rekorder, hiszen a görög ábécé betűinek ez a része még szűz terület, soha eddig nem használtak fel ennyi megnevezést egyetlen szezon alatt. 

kép: abcnews.go.com

Eta-val kapcsolatban jóslatokba bocsátkozni egyelőre kár lenne. Egyrészt ehhez még túlságosan korai fejlődési szakaszban van a rendszer, másrészt az előrejelzések nem igazán sikerültek eddig – ahogyan azt láthattuk Laura esetében, vagy az egész szezonra vonatkoztatva. 

kép: weather.com

lead kép: NOAA

Ezek is érdekelhetnek