2023. január 29. vasárnap
Adél

Már most figyelmeztetnek: hiperintenzív lesz a 2021-es Atlanti hurrikánszezon

2021. április 22., 11:00
Már most figyelmeztetnek: hiperintenzív lesz a 2021-es Atlanti hurrikánszezon

Erősen nyitott a tájfunszezon is, de az Atlanti hurrikánszezon sem akar lemaradni. A 2020-as szezon olyan rekordokat produkált, melytől kirázta a hideg az embereket, és az előrejelzések szerint ettől nem fog elmaradni a 2021-es sem. 

kép: carilec.org

A melegedő tengerek – melyek a klímaváltozás miatt sajnos rohamtempóban melegszenek - ideális környezetet teremtenek az elképesztő méreteket öltő hurrikánoknak. A helyzetbe még több fontos időjárási rendszer is beleszól, együttesen pedig azt eredményezik, hogy a 2021-es hurrikánszezon várhatóan rendkívül intenzív lesz. Ráadásul a hiperintenzív évek között zsinórban ez lesz a hatodik. 

kép: ABC News

Pusztán emlékeztetőül: egy átlagos hurrikánszezonban 14 nevezett vihar születik, melyek közül 7 hurikánná növi ki magát, és ezek közül 3 lesz igazán jelentős. A 2020-as szezon azonban másképpen alakult. 

 

 

Összesen 30 nevezett vihar született, mely abszolút rekord! 13 hurrikán jött létre, ezek közül pedig 6 is belépett a jelentős hurrikánok táborába. Csak novemberben, mely a szezon hivatalos utolsó hónapja két 5-ös kategóriájú hurrikán is létrejött. Először Eta, majd nem sokkal később Iota is, mely utóbbi partot is ért, és elképesztő pusztítást vitt végbe. Soha ez előtt nem született még két ilyen jelentős vihar novemberben! 

kép: NOAA

A mostani szezon, mely hivatalosan június 1-től indul, már most várhatóan brutális lesz, mivel a szakemberek a rendszerek alakulásában semmi biztatót nem látnak. Annak esélye is jelentősen megnőtt, hogy nem csak, hogy intenzív lesz az idei szezon, de rekordokat is szép számmal fog döntögetni. 

kép: allongeorgia.com

lead kép: caribbeannationalweekly.com

 

Ezek is érdekelhetnek