2022. december 8. csütörtök
Mária

Tovább terjed a megállíthatatlan futótűz Ausztráliában

2021. február 10., 12:00
Tovább terjed a megállíthatatlan futótűz Ausztráliában

Az utóbbi évek egyik legnagyobb bozóttüze pusztít Nyugat-Ausztrália területén. Itt szerencsére ritkábbak és kisebbek a tűzesetek, mint Ausztrália más területein, most azonban nem voltak olyan szerencsések az itt élők. 

Perth külvárosában mostanra legalább 71 házat perzselt fel a Wooroloo névre keresztelt tűzvész, és sajnos megállíthatatlanul terjed tovább, két másik külvárost is fenyegetve. 

A helyi tűzoltóság elmondta, hogy ezt a tüzet sem megfékezni, sem kontrollálni nem képesek, vagyis minden figyelmeztetést, amit a lakosságnak kiadnak, nagyon komolyan kell venni. A tűz elképesztő sebességgel terjed, mostanra 81 000 hektárt pusztított el. 

 

 

 

A hatóságok figyelmeztették Hills View és a Bullsbrook lakóit, hogy kezdjék meg a bozóttűz esetére kiadott forgatókönyvek végrehajtását, és hagyják el az otthonaikat. Azt is kiemelték, hogy ezt még most megtehetik, egy nap múlva, már nem biztos, vagyis kérik, hogy senki ne kockáztasson. 

Ha mindez nem lenne elég, akkor a területhez egy alacsony nyomású rendszer is közelít. Ez még akár jó is lehet, hiszen nagy mennyiségű csapadékot szállít, de sajnos először mindenképpen a szél érkezik meg, mely tovább súlyosbíthatja a futótűz terjedését. 

képek és lead kép: DFES-Evan Collis

Ezek is érdekelhetnek