2022. december 8. csütörtök
Mária

Ausztrália egyik városa is lángol

2021. február 4., 08:00
Ausztrália egyik városa is lángol

Nyugat-Ausztrália számára nehéz napok jönnek. Egészen pontosan Perth városa “nyúlt” bele a sűrűjébe, mikor lezárásra került a Covid-19 terjedésének megállítása érdekében. Csakhogy a természet másképpen döntött. 

kép: bbc-getty

Perth mintegy 2 millió lakója számára a lezárás talán még nehezebb, mint nekünk, hiszen ott most tombol a nyár, 35°C-os meleggel, és szárazsággal. Ez utóbbi pedig nagyon nem jó, ráadásul egyre hosszabb ideig van jelen. 

kép: bbc-getty

 

 

A szárazság elhúzódása a növényzet nedvességtartalmának csökkenését is eredményezi, ami sajnos kedvez a bozóttüzek kialakulásának. Érdekes, de Nyugat-Ausztráliában a tüzek nem olyan jellemzőek, mint keleten, így a helyi hatóságok is kénytelenek voltak segítséget kérni, mikor egy futótűz elszabadult. 

kép: Nikki Woods

Perth városába ugyanis belemart a tűz, a város széli házakat kezdte elemészteni, ami már önmagában is hatalmas gond, de a Covid-lezárással együtt még nagyobb. Az embereknek most nem sok választásuk van, kénytelenek az evakuációs központokba visszahúzódni a tűz elől, amit a helyi hatóságok már segítséggel igyekeznek visszaszorítani. 

kép: Evan Collis

A szél sajnos a tűzoltók ellen dolgozik, mivel hatására a tűz egyetlen nap alatt megduplázta a felperzselt terület nagyságát. Most 75 kilométeren tombolnak a lángok, és eleddig 30 házat emésztettek el. 

kép: cnn.com

lead kép: ABC News- Briana Shepherd

Ezek is érdekelhetnek