2021. december 8. szerda
Mária

Ausztráliában özönvíz-szerű esőzés okoz gondot két államban is

2021. február 3., 16:00
Ausztráliában özönvíz-szerű esőzés okoz gondot két államban is

Ausztráliában, Új-Dél-Wales és Viktoria államokban özönvíz-szerű esőzéssel kellett szembenéznie a helyieknek. Mindkét államban elérték a napi csapadékmennyiséggel a havi átlagot, sőt, meg is haladták azt, Új-Dél-Wales számára pedig a napi 56-mm-es mennyiséggel történelmi rekord is született. 

A nagy mennyiségű csapadék természetesen nem tűnik el nyom nélkül. Ekkora mennyiséget a föld nem képes magába inni, így villámáradások alakulnak ki, melyek az ingatlanokat és az autókat is megrongálják. 

 

A helyi hatóságok 600 mentést hajtottak végre, ezek többsége az autójukban rekedt embereket érintette, akik a hömpölygő áradatban nem voltak képesek kikecmeregni a járművekből. 

A szakemberek elmondták, hogy mindenhol a világon igyekeznek megfelelő rendszerek kiépítésével védekezni az áradások ellen, de a villámáradások más természetűek. Egyszerűen nem lehet pontosan meghatározni, hogy hol is fognak feltűnni, így nem lehet hatékonyan védekezni ellenük. A megoldás egy átfogó, a településeket érintő árvízvédelmi rendszer kiépítése lenne, ez azonban olyan összegeket emésztene fel, ami most még biztosan nem térülne meg. 

képek, video és lead kép: VICSES News

 

Ezek is érdekelhetnek