2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

Újra lángol Ausztrália, és már most nagy a baj!

2020. december 4., 12:00
Újra lángol Ausztrália, és már most nagy a baj!

Nehéz kitörölni emlékezetünkből azt a képet, ahogyan a tavaly kezdődő és bőven az idei évben véget érő erőtűz elpusztította Ausztrália egy jelentős részét. Fél franciaországnyi terület lett a lángok martaléka, és több, mint 30 ember vesztette életét. Az állatok közt a veszteség meghaladta az egy milliárd egyedet, és ebben a rovarok nincsenek benne, a növényzetben esett kárt pedig felbecsülni is igen nehéz lenne. 

2020 

Valahogy ez az év nem akar olyan jól sikerülni. Hiába erőlködünk, hiába kapunk néha jobb híreket, mindig jön egy következő dolog, ami visszanyomja a fejünket a víz alá. Az erdőtüzeket követte a koronavírus járványa, közben megérkeztek az első hurrikánok, a romboló európai viharok. Az idő előrehaladtával a hurrikánszezon szörnyei egyre csak jöttek, végül minden valaha volt rekordot megdöntött a számuk. A vírus első hulláma után megjött a második, közben Ázsiában a tájfunok okoztak meglepetéseket, hiszen többek közt létrejött a valaha volt legerősebb tájfun is a régióban. 

kép: bbc.com

Az USA területén soha nem látott mértékű erdőtűz tombolt, 50°C-os hőséget mértek Nevadában, Indiában még ezt is meghaladó hőhullámok jelentkeztek. A permafroszt, vagyis a folyamatosan fagyott talaj nem csak elkezdett felengedni, de Szibériában is soha nem látott méreteket produkáló erdőtüzek keletkeztek. Most pedig elérkezett az ausztrál nyár, és ezzel egy újabb tűzszezon is. 

 

Meleg 

Ausztráliában a télapó fürdőruhában közeledik, hiszen itt ilyenkor nyár van. Ennek megfelelően meleg is van, most pedig nem is csak kicsit. A hőség olyan mérteket ölt, hogy Queensland és Új-Dél-Wales területein is sorra dőlnek meg a meleg-rekordok. Ez pedig tökéletes táptalaja a bozóttüzeknek, melyekre nem is kellett sokat várni. 

kép: Robyn Finlayson

Jelenleg is több helyen ég a bozótos, de a legnagyobb tűz a 176 ezer hektáros Fraser-szigeten tombol. A lángok lakott területeket egyelőre nem értek el, de már most a sziget nagyjából 40%-a lángokban áll, és még csak a szezon legelején tartunk. Ehhez jön még a 100 km/h-val is tomboló szél, mely terjeszti a lángokat, valamint az a tény, hogy a szigetet a szárazföldtől egy egy kilométer széles szoros választja el... 

lead kép: Blake Antrobus

Ezek is érdekelhetnek