2022. december 9. péntek
Natália

1 milliárdnál is több állat veszhetett oda a tűzvészben Ausztráliában

2020. január 12., 13:00
1 milliárdnál is több állat veszhetett oda a tűzvészben Ausztráliában

Az ausztráliai bozóttüzeket elnézve az embert kirázza a hideg. A lángok felkúsznak a házakra, a kertben a fák is égnek, és a füst átkel az óceánon is. De az iszonyat inkább a számokban rejtőzik: becslések szerint mintegy 1 milliárd állat pusztulhatott el eddig a tűzvészben. 

Pótolhatatlan veszteségek 

Ausztrália állatvilága egészen különleges. Sok olyan fajjal találkozhatunk itt, amit sehol máshol nem lehet fellelni a Földön, vagyis az itt elszenvedett veszteségek pótolhatatlanok. Nem csak a koalákról van szó, hanem az olyan különleges lényekről is, mint a repülő rókák, vagy a kenguruk, de a világon egyedül itt élnek vadon tevék is. 

kép: bbc.com

A pontos adatokat nehéz lenne megmondani, hiszen egyrészt sok területre egyel őre lehetetlen bejutni.. Vagyis marad a statisztika és a matematika, mely alapján kijött ez a borzalmasan magas szám. Persze ezzel nem mindenki ért egyet, de ha csak a fele is igaz, már az is hatalmas veszteségeket jelent. 

 

 

Ez nem minden 

Az állatállomány veszteségeit nem írja le pontosan az egy milliárdos adat sem. Ebbe ugyanis “csak” az emlősök, madarak és a hüllők szerepelnek, nem számol a rovarokkal, kétéltűekkel és sok más csoporttal sem. Mindemellett a növényzetben esett károkat is szinte lehetetlen számszerűsíteni, hiszen az állatok mellett a növénytakaró is igen különleges összetételű a legkisebb kontinensen. 

kép: news.com.au

Sokan szeretnének segíteni valahogy Ausztrália vadvilágán. Erre nyilván az adományozás a legjobb módszer, amihez több szervezet is rendelkezésre áll. 

  • A WWF-en keresztül adományozhatunk a koalák megmentésére, illetve az további veszteségek megfékezésére is. 
  • A WIRES Wildlife Rescue, Ausztrália legnagyobb vadon élő állatokat mentő szervezete facebook adomány gyűjtő oldalon várja a támogatásokat. 
  • Az Új-Dél-Wales RSPCA a veszélyeztetett területekről próbálja evakuálni az állatokat, adományokat pedig ők is fogadnak. 

Ez csupán három azokból a szervezetekből, melyek az ausztrál vadállomány helyzetén igyekeznek javítani a bozóttüzek árnyékában. Némi keresgéléssel más, kiemelt szervezetekkel is lehet találkozni, akár az Irwine család (Steve Irwine híres vadszakértő családja) által működtetett vadkórház is fogad felajánlásokat. 

lead kép: mothership.sg

Ezek is érdekelhetnek