2023. szeptember 23. szombat
Tekla

La Nina ősszel is hozza a formáját, de jövőre már valószínűleg az El Nino lesz az uralkodó

2022. augusztus 8., 11:00
La Nina ősszel is hozza a formáját, de jövőre már valószínűleg az El Nino lesz az uralkodó

Az időjárásunkat alakító hatalmas rendszerek és állandó mozgások lehetőséget adnak arra, hogy előrejelzéseket adjunk a távolabbi jövőre nézve is. Ezek ugyan messze nem olyan részletesek, mint pár napos előrejelzéseink, de a felkészülést azért lehetővé teszik. 

Hogy mire is készülhetünk? Európa időjárását ősszel és télen is hatása alatt tartja a La Nina jelenség, ennek megfelelően pedig a kellemes ősz, a meleg napok sem lesznek ritkák - legalábbis ennek valószínűsége 60% körül mozog. Ahogyan annak is, hogy az aszályos időjárás sajnos folytatódik. 

 

 

A La Nina hatása máshol is érződik majd, többek közt a hurrikánszezonban is várhatóan erősebb és rombolóbb rendszerek alakulnak ki, és maga a szezon is elhúzódhat. Az egyensúlyra való törekvés azonban a természetben jelen van. 

A melegebb ősz és tél, a visszafogottabb csapadékmennyiség alakulása számtalan tényező eredménye, de alapvetően a La Nina-nak köszönhető. Azonban ez már a második La Nina év, így várhatóan a következő már az El Nino időszaka lesz – mely elméletben a szélsőséges időjárási események erősödését hozza magával. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek