2022. október 4. kedd
Ferenc

La Nina

La Nina

Az ENSO jelenséggel már foglalkoztunk, tudjuk, hogy annak mozgatórugója a meleg tengerfelszín. A tudósok azonban néhány évtizede azt is elkezdték vizsgálni, hogy mi történik akkor, ha a tenger felszíne nem melegebb, mint az átlagos - vagyis nem az El Nino jelenséghez ideális feltételek vannak, hanem éppen ellenkezőleg. 

A kislány 

Mivel éppen a hideg tengerfelszín hozza létre a jelenséget, ezért a tudósok a La Nina, vagyis a kislány névvel illették a jelenséget. Azokban az években, amikor a tenger felszíne a szokásosnál hidegebb, akkor sem a Walker-cirkuláció, sem a tengeráramlások iránya nem változik meg, csak mindezek erősebbé válnak. 

kép: NOAA

A kutatások szerint a legtöbb esetben, amikor bekövetkezett egy El Nino év, akkor azt egy La Nina követte, vagyis a rendszer igyekezett “egyensúlyba” kerülni. A jelenség definíciójának jogosságát a tudományos életben többen is vitatják, ennek ellenére az jól megfigyelhető. 

 

Dühös 

A La Nina évében az Atlanti-óceán felett 50%-kal gyakoribbak a hurrikánok, mint az El Nino évében. És ha ez még nem lenne elég, az átlagos szélsebesség is nagyobb a hurrikánokban, ahogyan az átlagos erejük is megemelkedik. 

kép: quasarex.com

A szélerősség emelkedése természetesen a hurrikánokkal együtt járó károk mértékét is jellemzően megemeli, így nagyon is fontos, hogy mikor lehet számítani egy La Nina évre. 

(forrás: Dr. Gyuró György - ELTE, Meteorológiai Tanszék) 

lead kép: conserve-energy-future.com

Ezek is érdekelhetnek