2020. december 5. szombat
Vilma

Környezetbarátabb pelenka? Igen, de sajnos csak részben...

2020. október 23., 12:00
Környezetbarátabb pelenka? Igen, de sajnos csak részben...

Az eldobható pelenkák komoly segítséget jelentenek a szülőknek világszerte. Sajnos azonban tény, hogy ezzel azt is elérjük, hogy a gyerekünk már élete első két-három évében több 100 kiló hulladékot tudhat a háta mögött. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az eldobható pelenkák iránti kereslet visszaesne.... 

Nem olyan jó 

Ezt magyarázhatjuk azoknak az embereknek, akik évekig áztatták, mosták, főzték és vasalták a kakis pelenkákat. Számukra az eldobható pelenka maga a kánaán. És hát legyünk őszinték, valóban egyszerűbb egy mozdulattal megszabadulni a pelenkától, mint hosszasan tisztogatni, fertőtleníteni. 

kép: indiamart.com

Bár előbbi sem éppen környezetbarát a vegyszerek és az elhasznált víz okán, de sokkal jobb megoldás, mint a töméntelen mennyiségű hulladék termelése. Arról nem is beszélve, hogy a nedvszívó réteg, mely a pelusokban van, bizony kőolajszármazék, vagyis duplán öngól az eldobható pelus. 

 

 

Környezetbarát megoldás 

Egy nemzetközi kutatócsapat egy igen érdekes eredménnyel állt elő. Igyekeztek olyan nedvszívó anyagot kifejleszteni, mely környezetbarát, és melléktermékekből, kvázi hulladékból készül. Ez mostanra sikerült is, méghozzá a búzából kinyert glutén segítségével. 

Fontos, hogy ez az élelmezést nem érinti, vagyis nem használ olyan anyagokat, amiket egyébként elfogyasztanánk. Az anyag, amit sikerült létrehozni, saját súlyának négyszeresét képes felvenni tiszta vízből, és 600 szorosát sóoldatból. Ez még mindig nem olyan jó, mint az emlegetett kőolajszármazék, de a kutatások alapján az anyag nedvszívóképessége még fokozható! 

kép: bamboolik.eu

A hír remek, hiszen ezzel sikerült egy részletet fenntarthatóvá tenni a pelenkákban. Nyilván nem csak itt lesz használható a kifejlesztett anyag, vagyis létjogosultsága mindenképpen van, a pelenkákkal ellentétben. 

Az eldobható pelenka ugyanis még a kőolajszármazék nedvszívó anyag nélkül is kifejezetten rossz hulladék - már ha ennek vannak fokozatai. Mivel létezik lényegesen kevésbé szennyező alternatívája, így ha lehet, érdemes megfontolni a váltást. Ezzel ugyanis lényegesen kisebb lehet a gyermekünk ökológiai lábnyoma, ami a jövőben igen nagy hangsúlyt is kaphat. 

lead kép: Getty ullstein bild