2022. december 8. csütörtök
Mária

Iota az idei szezon legerősebb hurrikánja lett, egy 5-ös kategóriájú szörnyeteg

2020. november 18., 08:00
Iota az idei szezon legerősebb hurrikánja lett, egy 5-ös kategóriájú szörnyeteg

Az idei Atlanti hurrikánszezon nem először lepi meg a szakembereket - és sajnos nagyon úgy tűnik, nem is utoljára. Ebben az esetben Iota okozta a meglepetést, ami olyan bombogenezissel fejlődött, amire csak három esetben volt eddig példa. 

kép: bbc-getty

Nicaragua sínyli meg a legjobban Iota erejét, hiszen a hurrikán itt ért partot. Igen, Iota hurrikánná erősödött, hiába vártak tőle az elején csupán trópusi vihar erősséget. Ráadásul az, hogy hurrikánná erősödött nem is fedi teljesen a valóságot. Úgy lenne tökéletes a kifejezés, hogy igen erőteljes, a szezon legerősebb hurrikánja vált belőle, mivel egészen az 5-ös kategóriáig, 260 km/h-ás szélerősségig fejlődött. 

kép: bbc-getty

A landoláskor Iota kicsit visszavett erejéből, és 250 km/h-ás tartós széllel érkezett a szárazföldre, ami csupán 2 km/h-val marad el az 5-ös kategória kritériumaitól. Iota ezzel a történelem második legerősebb novemberi hurrikánja lett, de arra eddig sohasem volt példa, hogy novemberben két hurrikán is pusztítson, ráadásul mindkettő kifejezetten erősnek mondható. 

kép: bbc-reuters

 

 

Iota csupán 24 km-rel odébb landolt, mint előtte Eta, azzal pedig előirányozta, hogy az általa szállított csapadékkal együtt a területen olyan áradásokat szabadít majd el, amire 1000 éve nem volt példa, hiszen Eta 400 mm körüli esőt hozott, Iota várhatóan 500 mm körül produkál majd. 

kép: timesofindia.indiatimes.com

Iota igen erőteljesen fejlődött, de várhatóan igen erőteljes lesz a hanyatlása is. A szakemberek szerint november 18 már könnyebbséget hoz, ekkora ugyanis a hurrikán várhatóan semmivé foszlik. 

kép: timesofindia.indiatimes.com

lead kép: news.sky.com

Ezek is érdekelhetnek