2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Íme a ruha, ami az otthoni komposztban is könnyen lebomlik

2020. október 4., 12:00
Íme a ruha, ami az otthoni komposztban is könnyen lebomlik

A műanyagszennyezés problematikája szélesebb körű, és átfogóbb a szemétsziget létezésénél. Az ugyanis csak azt a műanyagot jeleníti meg, amit látunk, a mikroszkópikus részecskéket nem, azokból azonban sokkal több is van, mint azt elsőre gondolnánk. 

Honnan az a sok mikroműanyag? 

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ha a szemétsziget - melynek nagy része műanyag - lassan kontinens méretűre nő, és lebeg, vagyis a szemét jelen van benne, akkor honnan származhat az a sok mikroműanyag? 

kép: outdooraesthetics.org

Nyilván egy része aprózódik az úszó hulladéknak is, de ma már tudjuk, hogy a mikroplasztik szennyezés egyik legnagyobb okozója a ruhaipar, pontosabban a műszálas anyagok használata. A műszál a ruhaiparban az árak jelentős csökkenését okozta, vagyis nagyon örültünk neki, amikor megjelent. Csakhogy ezek az anyagok viselés, hajtogatás, csupán érintés hatására is mikroplasztikot juttatnak a környezetbe, ami nagyon nem jó hír. És sajnos az igazán környezetbarát ruházat egyelőre még várat magára. 

 

Lebomlás 

A gond az, hogy bár sok olyan ruha létezik már napjainkra, melyek minőségben és hordási időben sem maradnak el a megszokottól, ráadásul “zöldek” is, a lebomlásuk nem jól megoldott, vagyis végül hulladékként gyarapítják a szeméttelepeket. 

Két testvér, Nick és Steve Tidball 2016-ban megalapították a Vollebak névre keresztelt vállalkozást, melynek célja az igen fenntartható ruhadarabok megalkotása. Ehhez inspirációt Ötzi-től, a jégbe fagyott embertől vettek, akinek ruhái a természetben is könnyen és gyorsan lebomlottak volna, lévén kizárólag növényekből és állati bőrökből álltak. 

kép: inhabitat.com

A testvérpár így megalkotta azt a pulóvert, melyet ugyan annyi ideig lehet hordani, mint bármelyik másik darabot, jól is néz ki, de a többivel szemben mikor már nem tudjuk tovább hordani, akkor egyszerűen el lehet ásni a kertben, vagy kitenni a komposztba. Előbbi eljárásnál 12 hétre, utóbbinál 8 hétre van szüksége ahhoz, hogy tökéletesen lebomoljon. Ipari komposztálás során ez az idő lényegesen lerövidül. A ruha nem hagy hátra sem szennyező anyagot, sem műanyagot, ráadásul előállítása során sem használnak a környezetre káros vegyszereket.  

lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek