2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

A hínárruháé a jövő

2020. május 23., 16:00
A hínárruháé a jövő

Hogyan tehető fenntarthatóvá a divatipar? a meglévő eljárásokkal és a fogyasztói hozzáállással sehogyan. Ha meg akarjuk tartani a fast fashion elképzelést - márpedig ez a legolcsóbb ruhatermék, és az emberek jelentős része ár orientált a választáskor- akkor más módot kell találnunk a ruhák előállítására. 

Műszál 

Jelenleg is a legolcsóbb ruhák közé tartoznak a műszálas anyagok - bár vannak belőlük kifejezetten drágák is. A gond velük csupán annyi, hogy tulajdonképpen műanyagból készülnek. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy ugyan úgy a hulladéklerakókban végzik, és a Földet szennyezik, mint mondjuk az egyszer használatos tányérok, vagy a PET palackok.  

kép: divedog, Shutterstock

A műszálas ruhák hordás közben megannyi mikroműanyaggal árasztják el a környezetet. A dörzsölés hatására az anyag kopik, és bár ez nem látható, de a szennyezés, mely vele jár, kimutatható. Természetesen ebben az esetben sem egyetlen darab okozza a gondot, hanem az, hogy elárasztják a piacot a kevert és tisztán műszálas anyagok. 

Lehet persze próbálkozni a természetes textilekkel, de ezekkel kiváltani minden más lehetőséget szinte lehetetlen, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem nőnek hozzá elég gyorsan a növények, és kevés a rendelkezésre álló terület. 

 

Fény az alagút végén 

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem próbálkozunk megoldást találni. Sőt, Tessa Callaghan az AlgiKnit nevű startup alapítója talált is egy ésszerű, olcsó és bio megoldást a problémára. A hölgy a Columbia Egyetemmel együttműködve biopolimereket gyárt, melyekből fonalat lehet sajtolni. Érdeklődésének homlokterébe került a hínár, mely erre is alkalmas, főleg különleges biológiai tulajdonságai miatt. 

kép: NOAA

A hínár termesztéséhez nem kell hatalmas erdőségeket kivágni, vízre van hozzá szükség. Nem szennyező a környezetre nézve, hiszen nem igazán szükséges gyorsítani a növekedési folyamatot, tekintve, hogy a Föld egyik leggyorsabban növekvő lényéről van szó, akár 10-szer gyorsabban fejlődik, mint a bambusz. Ráadásul ruhaként is tökéletesen megállja a helyét, hiszen a belőle készült fonal remekül alkalmazható a ruhaiparban is. Nem utolsó sorban pedig, ha a ruha elhasználódik, vagy egyszerűen kidobásra kerül, az természetes körülmények közt is könnyedén lebomlik, sőt, akár takarmánynak is alkalmazható. Ez az innováció olyan lökést adhat az iparágnak, amivel valódi fenntarthatóság lép a pazarlás elképesztő mértékének helyébe. 

lead kép: Steve Lonhart - NOAA MBNMS

Ezek is érdekelhetnek