2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Öko divat, ami még olcsó is?

2019. július 16., 12:00
Öko divat, ami még olcsó is?

A környezettudatosság a divat világában is felütötte fejét, de lassan szerencsére a gardróbokban is megjelenik. 

Öko ruhatár? 

Igen, ma már ez is lehetséges. A címkéken jelölve van ugyanis, hogy az adott termék olyan biogazdaságban termelt alapanyagokból készült, melyek a lehető legkisebb ökolábnyommal rendelkeznek. Ezeknél a daraboknál nem ritka az sem, hogy a vegyi anyagok is szinte teljesen kimaradtak a készítésnél, de az is jellemző, hogy hordás előtt azért érdemes kimosni őket. 

kép: liveeco.co.za

Ezek a ruhadarabok nyilván nem a legolcsóbbak, de talán ez nem is akkora baj. Keresethez mérten sokan szeretnek olyan olcsó ruhadarabokat vásárolni, amiket egy, maximum két év után ki is lehet dobni, mivel „olcsó húsnak híg a leve” alapon. A ruhák terén éppen ezért nem csak az anyag kiválasztása miatt lehetünk környezettudatosak, hanem azzal is, ha a minőséget választjuk. Ez korántsem jelenti azt, hogy csak a márkás termékek jöhetnek szóba, de azok a darabok, amik ésszerű keretek között nem megvalósítható árért találnak gazdára, valószínűleg nem tartanak majd sokáig. 

Divatot követve 

A ruhatár ezen kívül át is alakítható. Szó szerint, vagyis mi magunk is átalakíthatjuk azt. Ehhez nem is kell feltétlenül szabás-varrás tanfolyamra járni, hiszen ha már gombot tudunk varrni, akkor sokat tehetünk a ruhatár frissítéséért is. 

Egy darabig ciki volt, most újra divatját éli a használt ruha. Egy – egy igazán trendi darab így hihetetlenül olcsón szerezhető be, ráadásul újrahasznosítva, vagyis garantáltan környezettudatosan. 

Természetesen a vonalon elindulva mi is adományozhatunk ruhákat, takarókat, amikkel az ökolábnyomunkat csökkenthetjük. Legyen szó a vöröskeresztről, vagy más segítő szervezetről, esetleg állatmenhelyekről, a felajánlásainkat biztosan örömmel fogadják majd. 

kép: factory45.co

Ha minden kötél szakad 

Nagyanyáink még nem engedhették meg maguknak azt a fajta pazarlást, amit ma, mi igen. Ez azt is jelentette, hogy ha egy ruhadarab már nem volt javítható, és a divatosságát sem lehetett biztosítani, valamit az otthoni használata sem volt már megoldott, akkor lehetett belőle porrongy, játékzsák, párnahuzat, ajándékcsomagoló, vagy akár állatfekhely. A felhasználhatóságuk igen széles, nem is kell hozzá más, csak egy kis fantázia, tű cérna, és egy kis idő. 

lead kép: remake.world

Ezek is érdekelhetnek