2023. április 2. vasárnap
Áron

Ijesztően közeledik Hagibis, az 5-ös erősségű tájfun Japán felé

2019. október 10., 12:00
Ijesztően közeledik Hagibis, az 5-ös erősségű tájfun Japán felé

Hagibis továbbra is fenyegetően tornyosul Japán fölé, egyelőre csak képletesen. Bár a szakemberek egy része azt várta, hogy az extrém kis szemmel rendelkező viharrendszer össze fog omlani, nem így tett, sőt, újabb meglepő értékeket produkált.

 

kép: abc.net.au

Hagibis trópusi vihar október 5-én alakult ki, majd alig 18 óra alatt robbanásszerű intenzitással fokozódott 5-ös erősségű tájfunná. 96 km/h-ás szélerősségről ennyi idő alatt 257 km/h-ra izmosodott, és most is Japán felé tart. 

kép: earthobservatory.nasa.gov

Bár össze nem omlott a rendszer, az biztos, hogy nem ezzel az intenzitással éri majd el Japán partjait, hanem csendesedni fog. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy még az erejéből veszítve is komoly szerkezeti károkat okozhat a vihar a landolása után. 

Dorian hurrikán  kép: time.com

Az idei év - a klímakatasztrófa hatására is - már a negyedik 5-ös erősségű viharrendszer produkálja. Az első Wuip volt, aki februárban erősödött meg az Atlanti-óceánon, majd szeptemberben egymás nyomában érkezett Dorian és Lorenzo, most pedig negyedikként a Hagibis névre keresztelt szupertájfun. 

Lorenzo hurrikán    kép: eu.floridatoday.comm

lead kép: theweek.co.uk

Ezek is érdekelhetnek