2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Így hasznosítható az autók szele

2019. október 28., 12:00
Így hasznosítható az autók szele

Az energiatermelés esetében fokozottan igaz az a mondás, hogy sok kicsi sokra megy. Éppen ezért meg is kell fogni minden lehetőséget, hiszen az emberiség energiaigénye egyre csak nőni fog. 

Kell az energia 

Tételezzük fel a legjobbat, hogy sikerül megfékezni a klímakatasztrófát, és áttérünk a tiszta energiatermelésre. Persze egyre fejlődnek a rendszerek, de az energiaigényünk is egyre nagyobb lesz. Ha csak azt nézzük, hogy a fűtési rendszerek mind elektromosak lesznek, már az is hatalmas terhelést jelent, nem is beszélve a többi dologról. 

kép: altenergymag.com

De ha a háztartásunkban meg is oldjuk az energiatermelés, akkor is ott vannak az egyre nagyobb számban jelentkező okoskütyük, amik mindig velünk vannak, és amiknek az energiaigénye is egyre nagyobb. Nem csoda, ha minden egyes apró részletet igyekeznek kihasználni a tervezők az energiatermelés terén, legyen szó akár a testmelegről, akár a lépéseinkkel létrehozott energiáról. 

Közlekedés 

Az is nyilvánvaló ma már, hogy az eddigi üzemanyagaink nem fognak sokáig működni. Egyrészt az elektromosság, másrészt a hidrogén veszi majd át a helyüket, belátható időn belül. És bizony ezeknek a járműveknek is hatalmas az energiaigénye, amit meg is kell termelni. Innen pedig adódik az ötlet: ha az ember termelhet energiát a lépéseivel, az autók nem termelhetnek azzal, hogy haladnak? Persze itt nem a saját működésükhöz szükséges energiáról van szó. 

kép: siamagazin.com

A termelésnek ez a szegmense is kiaknázásra kerülhet azokkal a szélturbinákkal, melyek a járművek generálta légmozgást képesek hasznosítani. Amikor várjuk a buszt, vagy a metrót jól érzékelhető, mekkora légtömeget tol maga előtt a jármű. Amikor elhúz mellettünk egy autó, meglebbenti a ruhánkat is a szél, hát miért ne lehetne termelésre fogni ezt is? 

Az ötletes szerkezetet az út szélén, vagy két sáv között kell elhelyezni, és teszi is a dolgát, mint a katonatiszt. A megtermelt energia pedig tetemes lehet, ha azt vesszük, hogy hány milliárd jármű termelhetné, vagy inkább nyerhetné vissza így az energiát. Ez biztosan elegendő lenne arra, hogy a közlekedési lámpákat üzemeltesse, de akár a közvilágítás egy része számára is termelhetne energiát. 

lead kép: choose-again.com

Ezek is érdekelhetnek