2022. december 1. csütörtök
Elza

A skótok már túltermelnek a megújulókból

2019. július 29., 12:00
A skótok már túltermelnek a megújulókból

Ma a megújulók terjedésének már nem igazán lehet határt szabni. Egyrészt az államnak ez nem áll érdekében, hiszen a legtöbb ország tisztában van azzal, mint veszíthet azzal, ha továbbra is a szénhez ragaszkodik. Másrészt a gazdaságot nem igazán érdekli, hogy mi mit szeretnénk, ott a lényeg a megtérülés. 

Olcsó energia 

Anno a szénalapú energiatermelés folyamatos ellátást volt képes biztosítani számunkra, ami hatalmas előrelépés volt. A bányászat fejlődésével, az infrastruktúrával, valamint a szénerőművek folyamatos fejlesztésével a szénenergia egyre olcsóbb lett. Csupán egy maroknyi tudós kiabált hangosan, hogy ez nem lesz jó, a szénenergia megöli a bolygónkat. Nos, igazuk volt. Mára olyan jelenségekkel vagyunk kénytelenek szembenézni, mint az, hogy egy nagyváros teljes egészében kifogy a vízből, hogy egy mezőgazdasági terület teljesen kiszárad az eső hiányában, vagy hogy egy kettes erősségű tornádó kezdjen pusztításba Németországban. 

kép: circleofblue.org

A szén így ma már igencsak drága lett, és hála a kezdeményezéseknek és a fejlődésnek a megújulók egyre jobban előtérbe kerülnek. Mostanra annyira, hogy simán maguk mögé utasítják az olcsónak hitt szenet, hiszen a szélenergia majd’ fele annyiba kerül, mint a szén. 

Sok, több, még több 

A megújulók ellen folyamatosan egy dolgot hoznak fel a lobbisták: nem lehet velük folyamatosan áramot termelni. Ez ugyan igaz, de az energiatároslás fejlődése ezt a kérdést is elegánsan megoldja. És hogy ez mire lehet elég? A Skótoknak sok dologra. Nemrégiben ugyanis elérték azt, amire eddig nem volt példa: kétszer annyi áramot termeltek, mint amennyit felhasználtak. Arra már volt példa, hogy egy nemzet képes volt a teljes napi energiaszükségletét fedezni a megújuló forrásokból. Sőt, akár több napig is sikerült a bravúr, de ez még nem. 

kép: en.wikipedia.org

2019 január és június között sikerült 9,8 MWh áramot termelni a helyi szélerőművekkel, ami 4,47 millió otthon energiaellátását képes fedezni, ez pedig közel kétszer annyi, mint ahány ház Skóciában található - mutatott rá a WWF egy friss tanulmányában. A tervek szerint a skót kormány 2050-re megújulókból kívánja fedezni energiaszükségletének felét, és megszüntetnék az energiaiparhoz kapcsolódó szén-dioxid kibocsátást. 

lead kép: cobaltrecruitment.comm

Ezek is érdekelhetnek