2023. január 31. kedd
Marcella

Így lesz a hóból energia

2019. szeptember 27., 16:00
Így lesz a hóból energia

A tiszta energia termelése ma már központi kérdés. A cél az, hogy az eszközök, amiket használunk vagy legyenek képesek a hálózathoz csatlakozni, vagy ha hordozható kütyükről van szó, akkor azok megtermeljék a saját működésükhöz szükséges energiát. 

Miből 

Ma a leginkább a Nap energiájára támaszkodunk, de jelentős forrás a szél is. Kisebb mértékben használjuk ki a víz energiáját, mivel az erőművek jelentősen beleszólnak a vizek élővilágának mindennapjaiba. 

kép: mnn.com

De vannak olyan helyzetek, olyan eszközök, melyek áramtermelése, vagy energiával való ellátása nehézkes. Ilyen helyzet a téli hó. Hiszen, ha esik, akkor a napenergia kihasználás nehézkes. Nem mintha nem lenne, de a hó befedi a napelemeket, a szélenergia pedig nem mindig áll rendelkezésre. A kutatók régóta tisztában vannak azzal, hogy a hónak is van elektromos töltése, csupán azt nem sikerült egyelőre megoldani, hogy áramtermelésre lehessen fogni.

Hóalapú triboelektromos nanogenerátor 

Ezt a kicsit kifacsart elnevezést kapta az a szerkezet, melyet az UCLA egyetem kutatói fejlesztettek ki, és amely képes a hó elektromos töltését árammá alakítani. A működése is igen egyszerű: szilikont használnak arra, hogy kinyerjék az elektromosságot. A hő töltése pozitív, a szilikoné negatív, így amikor érintkeznek, akkor az energia kinyerhető. 

kép: moot.typepad.com

Az azonban biztos, hogy most még nem fogunk a hóból nagy mennyiségben áramot készíteni. A szerkezet termelése ugyanis igen csekély, arra alkalmas, hogy mozgó meteorológiai állomásokat lásson el, sőt, segítségével megállapítható mennyi hó esik, milyen irányból érkezik, és mekkora a szél sebessége. Bár az eszköz nem termel sok energiát, a kutatók szerint nagyon sok lehetőség rejlik benne. De még ebben az esetben is inkább kisebb, télen használt eszközök energiaellátását lehet vele megoldani, a napelemek vagy szélerőművek versenytársa nem válik majd belőle. 

lead kép: news.gatech.edu

Ezek is érdekelhetnek