2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

Goni őrjöngött a Fülöp-szigeteken

2020. november 13., 08:00
Goni őrjöngött a Fülöp-szigeteken

Goni elhagyta a Fülöp-szigeteket, vagyis egy kis – de tényleg csak kicsi - szünet következik az itteniek számára a természeti csapásokban. A tájfun ugyanis nem sok mindent hagyott épen. 

kép: Catherine G. Tan facebook

Goni névre keresztelt viharrendszer a maga 225 km/h-ás tartós szeleivel és 280 km/h-ás széllökéseivel a valaha mért legerősebb tájfun a világon, ráadásul az év legerősebb vihara is egyben. Világviszonylatban pedig az 5. legdurvább viharrendszer, melyet valaha feljegyeztek az emberiség történetében. 

kép: Catherine G. Tan facebook

Nem is hazudtolta meg a címeit, amit tudott, tönkre is tett a vihar. 20 halálos áldozatról lehet tudni, ami akár még szerencsésnek is tekinthető, hiszen az Eta hurrikán ennél lényegesen többet ölt, kisebb erősség mellett. 

kép: Catherine G. Tan facebook

 

 

 

Goni számlájára eleddig mintegy 230 millió dollárnyi kárt lehet írni, mely nagyjából 69 milliárd forintnak felel meg. Ebben benne van az a 44 700 hektárnyi letarolt termőterület is, mely komoly csapást jelent az ország gazdaságára nézve is. 

kép: Catherine G. Tan facebook

A rombolás szinte mindenre kiterjedt. Goni nem csak villámáradásokat és sárlavinákat okozott. A fákat és villanyoszlopokat is kitépdeste, áramellátás nélkül hagyva sok ezer embert. Ezen felül a repterekben, kórházakban és az alapvető infrastruktúrában is komoly károkat okozott, sőt, a mobilhálózatokat is lenullázta a szigeteken. 

kép: Dr. Marco P. Chavez facebook

A tájfun rombolása a Fülöp-szigeteken 1,2 millió embert érintett, közülük sokakat nemes egyszerűséggel földönfutóvá tett. 

kép: Dr. Marco P. Chavez facebook

lead kép: Dr. Marco P. Chavez facebook

Ezek is érdekelhetnek