2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

A történelem legerősebb tájfunja öltött testet: íme Goni

2020. november 3., 16:00
A történelem legerősebb tájfunja öltött testet: íme Goni

2020-at nem lehet azzal vádolni, hogy semmi érdekeset nem hozott magával. Már az is elég lenne, hogy a koronavírus elszabadult a világban, de az Atlanti viharszezon is sorra dönti a rekordokat. A Csendes-óceán viharait azonban kevesebbszer emlegetjük, pedig most itt is egy elképesztő és félelmetes rekord született. 

kép: AFP

A világ leghatalmasabb óceánjának viharait tájfunnak nevezzük, de erejüket ugyan úgy a Saffir – Shimpson féle hurrikánskálával határozzuk meg. Most Goni esetében volt szükség a skála használatára. 

kép: Ezra Acayan-Getty Images

A tájfun - bár ezt még hivatalosan nem erősítették meg – a valaha volt legerősebb trópusi ciklon megnevezést is viselheti, mivel a Fülöp-szigetekre érkezésekor 315 km/h-ás tartós széllel, és 378 km/h-ás széllökésekkel érkezett meg. Ez pedig bőven az 5-ös kategóriának felel meg a Saffir-Shimpson skálán. 

kép: edition.cnn.com

 

 

Goni hatalmas mennyiségű csapadékot is hozott magával, mely villámáradásokat, földcsuszamlásokat is okozott. A viharnak eddig 4 megerősített halálos áldozata van, de erejét tekintve ez az adat még jóval feljebb is kúszhat, főleg, ha azt nézzük, hogy az eddigi legerősebbnek ismert tájfun, Haiyan 2013-ban összesen 6300 embert ölt meg. 

kép: Francis R Malasig-EPA

Goni nem áll meg a szigeteknél, hanem tovább halad a szárazföld, pontosabban éppen Vietnám irányába, mely országban már így is viharrendszerrel kellett szembenézni, és folyamatos a küzdelem az áradásokkal és földcsuszamlásokkal, melyek a viharok nyomán kialakulnak. 

kép: Francis R Malasig-EPA

lead kép: STRINGER - Reuters

Ezek is érdekelhetnek