2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

Goni után érkezik Atsani

2020. november 11., 08:00
Goni után érkezik Atsani

Rájár a rúd a Fülöp-szigetekre, de tulajdonképpen az egész ázsiai régióra, különösképpen azokra az államokra, melyek a Csendes-óceán partján találhatóak. Itt ugyanis rombol a csendes-óceáni viharszezon, ez a tájfunok hazája. 

kép: Nino N Luces/ Reuters

Nemsokkal ezelőtt a szigetek és a szárazföld is kénytelen volt kivárni Goni tombolását. A Supertájfun a valaha mért legerősebb tájfun címet tudhatja magáénak, de fellélegezni nem sok ideje maradt a régiónak. 

kép: AP

 

Goni sarkában ott toporog Atsani is, mely most még “csak” trópusi viharként van jelen a régióban, 95 km/h-ás tartós szelekkel, és 130 km/-ás széllökésekkel, de ez sajnos nemsokára változni fog. 

kép: phys.org

Atsani tájfun erősséget fog elérni, és nem csak a Fülöp-szigeteket, hanem akár Vietnámot is fenyegeti, ahol az utóbbi néhány hétben egymást érik a természeti katasztrófák.  

kép: AP 

A kialakuló tájfun útját egyelőre pontosan meghatározni nem lehet, ahogyan azt sem tudják biztosan megmondani, milyen erőre tehet szert a rendszer, de a heves esőzések, a durva széllökések és a viharrohamok az érintett részeken mindenhol várhatóak. 

kép: Eloisa Lopez/Reuters

lead kép: earthobservatory.nasa.gov

Ezek is érdekelhetnek