2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Globális klímavészhelyzet kihirdetését sürgeti az ENSZ-főtitkár 

2020. december 19., 12:00
Globális klímavészhelyzet kihirdetését sürgeti az ENSZ-főtitkár 

2015-ben, a párizsi klímaegyezményen az országok megállapodtak abban, hogy a bolygó és klímája védelmének érdekében jelentősen csökkentik az üvegház hatású gázok kibocsátását. Az ígéretek szépek voltak, hangzatos beszédeket mondtak, mindenki egyetértett, de tenni igazán senki nem tett semmit – de eleget biztosan nem. Most az ENSZ-főtitkár, António Guterres felszólította a világ országait, hogy hirdessenek klímavészhelyzetet. 

Nagy bajban vagyunk 

Párizsban vállaltuk, hogy csökkentjük a kibocsátásokat, de ezt nem, vagy csak igen kis mértékben tettük meg. Nem csak az USA, vagy Kína, hanem az egész világ, szinte kivétel nélkül. Igazán csak azok az országok tesznek hatalmas lépéseket, melyeket a klímakatasztrófa már most olyan drasztikusan érint, hogy nem tudnak inni adni a lakosságnak, hogy a part menti települések lassan elsüllyednek az emelkedő tengervízben, vagy hogy a körülöttük lévő természeti kincsek egyszerűen eltűnnek. 

kép: en.reset.org

Pedig a kibocsátás csökkentése közérdek. A megállapodás arról szólt, hogy a globális felmelegedés mértékét az iparosodás előtti számokhoz igazítva maximum 2°C-nál megállítjuk, optimális esetben nem engedjük 1,5°C fölé. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy 2100-ra a 3°C ot is meghaladja majd a melegedés. Ezt pedig már az ENSZ is katasztrofális léptékű emelkedésként emlegeti. Innen jól látható, hogy ami csupán egyetlen Celsius fok a számokban, a valóságban milliárdok életét drasztikusan befolyásoló folyamat, mely nem csak az élelmezési és ivóvízválságot hozza majd el, hanem a fegyveres konfliktusokat is, melyek éppen ezekért a dolgokért robbanhatnak ki. 

. 

Klímavészhelyzetet, most! 

Ez az oka annak, hogy az ENSZ - főtitkára felszólította azokat az országokat, akik eddig még nem tették meg, hogy hirdessenek klímavészhelyzetet, hiszen olyan léptékű tragédiákkal kell szembenéznünk a késlekedés okán, melyek erősen indokolttá teszik a vészhelyzeti értelmezést. Ezt a lépést már sok ország megtette, többek közt az Európai Unió is, mind a 27 tagállamára kötelező jelleggel. 

kép: Darren England-AAP

A vészhelyzeti intézkedés hivatott megkönnyíteni a drasztikusabb lépések megtételét, az adminisztráció könnyítésével és sok más formában is, vagyis tulajdonképpen az események létrejöttét tudja nagyban meggyorsítani. Ehhez persze akarat is kell, de ma már nem elég a csökkentés. A vészhelyzetet ugyanis António Guterres javaslatára egészen addig kell fenntartani, míg el nem érjük a teljes, globális karbonsemlegességet.

lead kép: Gulf News

Ezek is érdekelhetnek