2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Eviselhetetlenül meleg lesz néhány nagyváros is

2020. november 8., 12:00
Eviselhetetlenül meleg lesz néhány nagyváros is

A klímaváltozás alapvető változásokat hoz mindannyiunk életében. Ezt egyes helyeken már most is érzik, máshol kell még hozzá néhány év, hogy az emberek a bőrükön tapasztalják, mit is jelent a melegedő világ problémája. 

A sivatag 

Az USA legmelegebb területe Arizona határain belül található. Hivatalosan a legmelegebb várost - stílusosan - Phoneix-nek nevezik, mely a sivatagban található. Tény, hogy ha valaki a sivatagban él, annak meg kell szoknia a forróságot, a növényzet hiányát, illetve a kaktuszok látványát is. 

kép: Sam Falconer

Az éghajlati változások és a szélsőségessé váló időjárás azonban olyan változásokat eredményez, melyekhez nemigen lehet hozzászokni. Phoneix lakossága számára a légkondicionáló olyan alapvető kellék, mint máshol a szappan. Nélküle ugyanis a pihenés sem lenne megvalósítható, hiszen a nyári hónapokban nem ritka a 32°C feletti éjszakai hőmérséklet sem, és napközben is sokszor van tartósan 46°C felett a hőmérő higanyszála. Ez pedig már olyan meleg, amihez nagyon nehezen alkalmazkodik az emberi szervezet, még akkor is, ha alapvetően megszokta a sivatagi klímát. Ezt jól mutatja az is, hogy a városban sokszor egyetlen hónap alatt 250-nél is több halálos áldozatot szed a forróság. 

 

Megváltozó körülmények 

Nyilván a világ nagy része nem sivatagban lakik, de sajnos tény, hogy az emberek túlnyomó többsége bizony olyan területeken él, ahol a klímakatasztrófa a lakhatást ellehetetlenítheti. Ez lehet sivatag, lehet hegyvidék, de akár a part menti településeket is ide lehet sorolni. Milliárdnyi emberről van szó, akiknek a következő 50-100 évben el kell hagyniuk a lakhelyüket, és máshol kell maguknak helyet keresni. Hol máshol? 

kép: reimaginingmigration.org

Mivel a klímakatasztrófa hatásai elől menekülnek, olyan helyeket keresnek, amiket kevésbé érint a változás, ezzel pedig azokat a végletekig megterhelik, hiszen milliós - százmilliós migrációval kell számolni. 

Lehet azzal takarózni, hogy egyes részeket nem érint annyira  melegedés, sőt, az is lehet, hogy rövidebb távon még profitálnak is belőle, de hosszabb távon mindenképpen komoly károkat ellentéteket és feloldhatatlan problémákat generál majd a folyamat, vagyis még most kell fellépni ellene, amennyire csak lehet! 

lead kép: medium.com

 

Ezek is érdekelhetnek