2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Milliárdos migráció vár ránk a klíma miatt

2020. szeptember 12., 08:00
Milliárdos migráció vár ránk a klíma miatt

Túl sok az eszkimó, és kevés a fóka - emlékeznek még erre a mondatra? Ha igen, akkor most nyer majd igazán értelmet, mert elérkezett az idő, hogy a saját bőrünkön is megtapasztaljuk, milyen is az, amikor nincsen már elég fóka... 

Kalkuláció 

Az Ausztráliában működő Insitute for Economics and Peace nevű szervezet megbecsülte, hogy mennyi ember lesz majd kénytelen elhagyni az otthonát 2050-re. A szempontok, melyeket figyelembe vettek nem csak a természeti katasztrófák számának növekedése volt, mert ez csak viszonylag kis mértékben kényszeríti ki a tényleges otthonelhagyást, rendszerint csak időleges távozást hoz magával. De míg a hurrikánok, tájfunok vagy az áradások egy idő után elvonulnak, a vízhiány és az élelmiszerkészletek zsugorodása megmarad, sőt, egyre komolyabb méreteket ölt. 

kép: reimaginingmigration.org

2019-ben is érezhető volt már ez a fajta migráció, akkor 30 millió embert késztetett menekülésre a kialakult helyzet. A klímakatasztrófa kiteljesedése azonban nagyon gyorsan rontja az esélyeinket, így a kalkuláció alapján 2050 re az otthonukat elhagyni kényszerülők száma eléri majd az egy milliárdot(!). 

 

Nem csak az ő bajuk 

A vízhiány és az élelmezési válság azokat az országokat érinti a leginkább, ahol a népességnövekedés is jelentős, illetve azokat, ahol a középosztály jelentősebben erősödik. Ide sorolható Kína, vagy a szub-szaharai térség. De politikai labilitásuk és a környezeti veszélyek miatt Madagaszkár, Kenya vagy éppen Közép - Ázsia sincsen biztonságban. 

kép: eu-logos.org

A migráció következménye pedig az, hogy nem csak azokat az országokat és embereket viseli meg, akik, vagy ahonnan távozni kényszerülnek, hanem a világ összes többi országát is, hiszen ez az egy milliárd ember új élőhelyet keres majd magának. 

2050-re mindemellett a helyzet még kilátástalanabb lesz, hiszen várhatóan a népesség száma eléri a 10 milliárd főt, amit a bolygó képtelen eltartani. Ennek következménye a súlyos élelmezési válság, amit sokkal durvábbá tesz majd még a migrációs helyzet is. És akkor még az ivóvízkészletekről nem is beszélhetünk, melyek hozzáférhető mennyisége csak az utóbbi 50 évben 60%-kal csökkent. 

lead kép: americanprogress.org

Ezek is érdekelhetnek