2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Fuldoklik a Mekong - és ez komoly gond lesz mindannyiunknak

2019. október 7., 08:00
Fuldoklik a Mekong - és ez komoly gond lesz mindannyiunknak

A klímaválság egyes területeket jobban, másokat kevésbé érint. De vajon meddig lesz ez így? És az valóban igaz, hogy a kevésbé érintett területek a következményeket is kevésbé érzik majd meg? 

Érintett területek 

Nehéz lenne minden egyes területet külön kiemelni azok közül, melyek a klímaválság kapcsán reménytelen helyzetbe kerültek. Éppen ezért most Vietnam példáján, a Mekong deltájának sorsán keresztül mutatunk rá egy komoly problémára. 

kép: semesteratsea.org

Hogy miért éppen az a terület került az érdeklődés középpontjába? Mert bár számunkra nagyon messze van, a világ számára kiemelt terület, hiszen a legfontosabb mezőgazdasági részek közt tartják számon. Innen származik ugyanis a világ rizstermesztésének ötöde, ami már nem elhanyagolható mennyiség. 

Mi történik 

A Mekong esetében két összetevő is gondot okoz: a klímaválság és sajnos az ellene való küzdelem. A folyó delta torkolata kiemelkedően termékeny talajjal rendelkezik, lévén ez a folyó hordaléka. De mint ilyennek, szüksége van a folyamatos utánpótlása, hiszen szerkezete laza, könnyen eltűnik, ha nem jön folyamatosan a hordalék. 

A folyó kínai szakaszán sok a vízerőmű. Ez lassítja a Mekong folyását, és bár tiszta energiát termel, sajnos a hordalék mennyiségét csökkenti. A másik gond a tengerszint emelkedése. Ez ugyanis jóval gyorsabb, mint azt várták a tudósok. 

kép: indochina.tours

Ott tévedtek nagyot, hogy a deltavidék tengerszint feletti magasságát 2,8 méterre lőtték be, holott az csupán 0,8 méterre van a sós víz felett. A csökkenő hordalék és az utóbbi időben évente 5mm-el emelkedő tengerszint azt eredményezi, hogy már 60 kilométerre a tengertől is kimutatható a só a folyó vizében, és a közvetlen part menti területek - házakkal együtt - elsüllyednek a vízben. a termelés a rizsről lassan átvándorol a nádra, vagy a ráktenyésztésre, és a területen a megélhetés egyre nehezebbé válik. Így pedig az emberek sem maradnak itt, pedig ez Vietnam egyik legsűrűbben lakott része. A következő öt évben azonban a fent említett hatások miatt 12 millió ember vándorlására számítanak a szakemberek. 

 lead kép: picfair.com

Ezek is érdekelhetnek