2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Európa sem lesz kivétel a nagy áradások terén

2020. január 3., 08:00
Európa sem lesz kivétel a nagy áradások terén

Európának sem szabad figyelmen kívül hagynia azt a tényt, hogy az éghajlatváltozás bizony minket is érint, méghozzá nagyobb mértékben, mint hinnénk. Egy tanulmány rámutatott arra, hogy az áradási események 1980 és 2010 jelentősen megnövekedtek. 

kép: europeangreens.eu

Az előrejelzések alapján pedig ez a helyzet csak rosszabb lesz. Az éghajlatváltozás ugyanis heves, nagy csapadékmennyiséggel érkező esőzéseket is jelent, melyek 2080-ra 17-szer több áradást okoznak majd Európában, mint 2010-ben, amikor 27 országban összesen 321 áradást jelentettek. Azon túl, hogy ezek az árvizek jelentős anyagi veszteségeket jelentenek, komoly károkat képesek okozni az élővilágban is. 

kép: theatlantic.com

A kiváltó okok közt azonban nem csak a klímakatasztrófa van jelen. A vizes élőhelyek pusztulása is jelentősen hozzájárul az áradások durvulásához, kiváltképp az olyan vízelnyelő területek, mint lápok, mocsarak. 

Ha pedig azt gondolnánk, hogy ez megint mások problémája, akkor nagyot tévedünk. A jelentés kitér arra is, hogy mely országok a leginkább veszélyeztettettek, hol élnek a legtöbben árterületeken. Ebben az olaszok járnak az élen, mivel 6,7 millió embert érinthetnek közvetlenül az áradások. De csak akkor igaz ez az elsőség, ha a mennyiséget nézzük, ha az ország lakosságának aránya a kérdés, akkor bizony Magyarország áll az élen. Itthon ugyanis 1.8 millió ember, vagyis a lakosság 18%-a él az árterületeken. 

kép: bbj.hu

A jelentés azt is taglalja, hogy a legnagyobb gondot a gazdasági tevékenységek kiterjedése okozza, ezek teszik még sebezhetőbbé az egyébként sem túl jó helyzetű öreg kontinenst az áradások szempontjából. 

lead kép: en.wikipedia.org

Ezek is érdekelhetnek