2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

Egy elmés innováció gyorsan képes a szennyezett vízből tisztát varázsolni

2020. július 27., 12:00
Egy elmés innováció gyorsan képes a szennyezett vízből tisztát varázsolni

A tiszta víz problémája egyre égetőbben van jelen a mindennapjainkban is. Nekünk, akiknek az ivóvíz magától értetődő dolog, amikor a csapot megnyitjuk nagyon távolinak tűnik az szomjazás lehetősége, pedig sajnos nagyon sokakat érint a gond. 

Inni, vagy nem inni 

Sok esetben a probléma nem egyszerűen a víz hiánya. Erre már több megoldás is született, jellemzően a levegő páratartalmát alakítják vízzé. A másik lehetőség, amikor víz ugyan van, de az erősen szennyezett. Ez a nagyobbik baj, mert vizet kinyerni a levegőből sokkal könnyebb, mint megtisztítani az emberi tevékenység szennyező hatásaitól. 

University of Rochester

A levegő páratartalma ugyanis az olyan helyeken, ahol erre támaszkodva juthatunk csak vízhez, tiszta iható forrást jelent, maximum porral találkozhatunk benne. A szennyező anyagok jelenléte azonban azért gond, mert a víz tisztítása technológiai felkészültséget igényel, időt, sok esetben kémiai anyagokat, főleg, ha nem csak egyetlen ember ivóvizét szeretnénk előállítani. 

 

Mobil, gyors, könnyű 

Ez a három kritérium, aminek meg kell felelnie egy olyan eszköznek, melyet az USA katonasága használhat víz szűrésére olyan helyeken, ahol ez nem megoldott. Nem utolsó sorban ez megoldást jelenthet azoknak a civileknek is, akik olyan helyen élnek, ahol a tiszta ivóvíz ritka kincs. 

A katonaság és a Rochesteri Egyetem projektjében sikerült létrehozni egy különleges alumínium lapot, mely a víz tisztításában jeleskedik. Az anyagba ultrarövid femtoszekundumos lézerimpulzusokkal igen sűrűn barázdákat vágnak. Ennek köszönhetően egyrészt az anyag elképesztően jó nedvszívó képességre tesz szert, másrészt a színe mélyfeketévé válik. Ennek is nagy jelentősége van! 

University of Rochester

A nedvszívásnak hála a panel vízbe helyezve felszívja azt, mintha antigravitációs tulajdonságokkal rendelkezne. A fekete színnek köszönhetően pedig magába zárja a napsugárzás energiájának nagy részét, magyarul elpárologtatja a felszívott vizet, méghozzá igen gyorsan. A magas hőmérsékletnek hála a szennyező anyagok koncentrációját, mint a festék vagy éppen az emberi vizelet olyan alacsonyra nyomja le, mely már nem okoz gondot a szervezetben. Vagyis az eszköz igen egyszerűen képes a szennyezett vízből ivóvizet készíteni, aminek a klímaváltozás tükrében óriási jelentősége lehet! 

lead kép: tdma.info

Ezek is érdekelhetnek