2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel

Dánia mesterséges szigeteket alkot a zöldhidrogén termelése érdekében

2021. január 31., 08:00
Dánia mesterséges szigeteket alkot a zöldhidrogén termelése érdekében

Az elköteleződés a klímavédelem mellett csak akkor lehetséges, ha az adott ország megtalálja a módját, hogy tartsa fenn jelenlegi energia és gazdasági szintjét, illetve hogyan fejlessze ezeket úgy, hogy közben a bolygót ne tegye tönkre. Sőt, úgy, hogy a károsanyag-kibocsátása nulla legyen. Ez nem egyszerű feladat, elképesztően sok dolog szól bele az egyenletbe. 

Dánia 

Minden ország tisztában van vele, hogy lépnie kell, bár sokan a többieket lesik, és húzzák a dolgot, ameddig csak lehetséges. Dánia nem közéjük tartozik, ugyanis bár jelentős bevételei és energiaforrása származik a kőolaj és földgáz kitermelésből, elfogadták a törvényt, mely előírja, hogy az ország 2050-ig teljes egészében hagyjon fel ezekkel a tevékenységekkel, valamint ezeknek az anyagoknak a központi használatával. 

kép: visitsamsoe.dk

Ez nem kis feladat, hiszen ha belegondolunk, elképesztően sok dolgot működtetünk ezekkel a nyersanyagokkal, a fűtéstől elkezdve az energiatermelésig. Egy részük már most kiváltható megújuló forrásokkal, amihez Dánia számára a tengeri szélerőművek is rendelkezésre állnak, vagyis az ország lépéselőnyben van. De ahhoz, hogy valóban képesek legyenek lemondani a fosszilis forrásokról, másra is szükségük van. A kormány szerint ez az energiasziget. 

 

Energiasziget 

Tulajdonképpen egy mesterségesen létrehozott szárazföld, melyen szállások, adattároló, helikopter leszálló, vízbontó és energiatároló egységek lennének, valamint egy nagyobb parkosított terület a dolgozók kényelme érdekében. 

Persze azzal Dánia is tisztában van, hogy a megtermelt energia tárolása nem egyszerű, éppen ezért módosították az energiastratégiát. A sziget, illetve a szigetek – mert kettő lesz belőle - így nem akkumulátorok széles skáláját tartalmazza majd, hanem a zöldhidrogén tárolására alkalmazzák. A szélerőművek energiája a vízbontásba megy, így jutnak hozzá a már jóval könnyebben tárolható hidrogénhez. 

kép: Tennet

A dán partoktól 100 kilométerre tervezett szigetek persze nem épülhetnek meg csak úgy pikk-pakk, 2024-ig széleskörű hatástanulmányokat készítenek az építkezés következményeiről, különös tekintettel az ökoszisztémákra és a tengerfenékre gyakorolt hatásokról, vagyis a tervek megvalósulása még odébb van, de a törvényi háttér és a szükséges anyagi lehetőségek már rendelkezésre állnak. 

lead kép: renews.biz

 

Ezek is érdekelhetnek