2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Működik a mesterséges Nap!

2020. december 13., 12:00
Működik a mesterséges Nap!

Az atomenergia létjogosultságát azzal indokolják, hogy a rendelkezésre állása sokkal optimálisabb, mint a megújulóké. Magyarán akkor is termel energiát, ha este tökéletes szélcsend van. Ezzel pedig nehéz lenne vitatkozni, ahogyan azzal is, hogy borzalmas melléktermékei, hulladékai vannak. 

Szükséges? 

A hazai energiatermelés szerencsére egyre nagyobb mértékben támaszkodik a megújuló forrásokra, azok közt is a napenergiára. Ebbe a játékba a háztartások is szép számmal szállnak be, ami külön nagy öröm. Csakhogy az atomenergia kicsit sem kikerülhető lehetőség, már persze abban az esetben, ha a szén-olaj-gáz hármasról szeretnénk lemondani határos időn belül. 

kép: ITER

Az atom tehát a szükséges rossz, mert bár valóban nincs co2 kibocsátása, “tiszta” energiának nevezni igencsak nagy ferdítés lenne. Tény, hogy sokkal jobb, mint mondjuk a szén égetése, de hulladék anyagai bizony mindenre mérgezőek, amivel csak kapcsolatba kerülnek, legyen az föld, víz, vagy akár a levegő. Ráadásul mérgeznek 1000 éven át, vagyis annyira azért mégsem lehet “jó” megoldásnak nevezni az atomenergia használatát. 

 

Atom energia 

Az atomreaktorok a maghasadás energiáját hasznosítják, melynek végterméke a sugárzó anyagok tömkelege. Ugyanakkor nem csak az atommagok hasadása, hanem azok fúziója, vagyis egyesülése is elképesztő energiákat szabadít fel. Ez történik a Nap belsejében is, ez az élet mozgatásához szükséges energia forrása. Az emberiség pedig igencsak régóta ácsingózik erre a képességre, vagyis a magfúzió létrehozására. 

kép: livescience.com

Kína pedig megcsinálta. Most már hivatalosan is bekapcsolták a mesterséges napot, azt a fúziós reaktort, mely képes reprodukálni a Napban lejátszódó folyamatokat, ezzel pedig olyan energiatermelést tesz lehetővé, mely méltó társa lehet a megújuló forrásoknak, és amely kiválthatja a maghasadással keletkező energia igényét is. 

A hasadással ellentétben ugyanis a fúzió nem hoz létre olyan hulladékanyagokat, melyek mérgezőek lennének a világra, és ugyanúgy nincsen károsanyag-kibocsátása, mint a már megszokott atomreaktoroknak sem. Igaz, hogy a működéséhez 150 millió Celsius - fok kell, de a befektetett energia többszörösét képes megtermelni, ráadásul mindezt biztonságosabban és tisztábban, mint az eddig alkalmazott technológiák, valamit a rendelkezésre állás kérdésében is tökéletesen alkalmasnak bizonyul. 

lead kép: deccanherald.com - iStock

Ezek is érdekelhetnek