2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Áttörést értek el az energia tárolásában!

2020. december 12., 16:00
Áttörést értek el az energia tárolásában!

A megújuló energiákkal két probléma van, pontosabban az egyik a másikból következik. Ahhoz, hogy a világ valóban képes legyen az energiaigényét a megújulókból fedezni, szabályozni kéne tudni azok rendelkezésre állását. 

Eseti energia 

Ahhoz, hogy állandóan rendelkezésre álljon a napenergia a Földről ki kell lépni, hiszen annak mozgása ciklikusan teszi csak lehetővé az energia kinyerését egy adott ponton. Kína erősen gondolkodik is a lehetőségen, de egyelőre az űrbe telepített napelemek több kérdést vetnek fel, mint amennyire megoldást nyújtanak. 

kép: esmap.org

A szél energiájának kinyerése állandósítva maximum akkor elképzelhető, ha igen magasra, vagy a tengerre telepítünk szélfarmokat. De ezzel együtt is számolni kell azzal, hogy a teljesítmény ingadozó lesz a szél erősségének függvényében. 

Mivel az időjárást befolyásolni nem vagyunk képesek, így marad a másik lehetőség, vagyis az energia tárolásának megoldása, ami eleddig erősen kifogott a tudósokon. 

 

Ideig-óráig 

Persze léteznek akkumulátorok, melyek egy bizonyos pontig képesek eltárolni az energiát, ám mennyiségileg ez még nagyon kevés. A többi tárolási lehetőség pedig az időintervallumban mond csődöt. A legtöbb néhány óráig, maximum néhány napig képes hatékonyan tárolni az energiát, ami sajnos nagyon kevés. 

kép: eurobat.org

Lancasteri Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan kristályos anyagot, mely képes a Nap energiáját hónapokig is tárolni veszteségek nélkül, majd azt hő formájában leadni. A dolog hasonlóan működik, mint a zselés kézmelegítők, de persze annál bonyolultabb. Az anyag áttörést jelenthet az energiatárolás terén, de ehhez még több kísérletre lesz szükség, egyelőre ugyanis a kutatók csak kis mennyiségű energiával tesztelték le a rendszert. 

Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a felhasználása igen széles körben megvalósítható. Többek közt megreformálhatja a fűtési szokásainkat, aminek hatalmas haszna lenne a klímakatasztrófa elleni küzdelemben, hiszen a károsanyag-kibocsátás világszinten 40%-ban a háztartásoktól ered, és ennek zöme a fűtésből adódik össze. 

lead kép: greenworldpartners.com

Ezek is érdekelhetnek