2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Borzalmas minőségű levegőt szívunk a szobában

2020. május 17., 08:00
Borzalmas minőségű levegőt szívunk a szobában

Lassan le kellene mondani a gázról is a szén mellett, hiszen ez is erősen szennyező anyag, és a függésünk tőle kétségtelen. Csakhogy, míg a szén esetében sorra jelennek meg a tanulmányok, melyek rámutatnak az egészségkárosító hatására, a gázzal ez másképpen áll. 

A gáz és a lakás 

A gáz olcsó, ezért a legtöbb épületben fűtésre használják. És ha már jelen van, akkor természetesen a tűzhelyet is lehet vele üzemeltetni. Tény, hogy gazdaságosabb, és főleg kevésbé szennyező, mint a szén, de azért piedesztálra nem kellene állítani, hiszen egy amerikai tanulmány rámutatott arra, mennyire káros is a gáz használata a lakásokban. 

kép: greenqueen.com.hk

A koronavírussal kapcsolatban egyre többször kerül elő a levegő minőségének kérdése. Igazolták ugyanis, hogy a szennyezettebb levegőjű területeken a vírus terjedése gyorsabb, mint ott, ahol a légszennyezettség mértéke kisebb. Ennek megfelelően a világ igyekszik javítani a városok, más települések levegőjén, hiszen a saját bőrén érzi, mekkora baj lehet abból, ha nem ezt teszi. 

Csakhogy amíg a “közös részeket” nagyítóval vizsgáljuk, megfeledkezünk a saját mikrokörnyezetünkről, pedig a dolog esszenciája innen indul ki, a nagyobb változáshoz itt kell lépéseket tenni. 

 

Szennyezett levegő 

Az említett tanulmány vezetője, Brady Seals rámutatott, hogy a gáztűzhelyet használó lakások levegője 50-400-szor szennyezettebb, mint a kinti levegő, ha a nitrogén-dioxid koncentrációját vizsgáljuk. És tegyük, hiszen ez a gáz rengeteg egészségügyi gondért felel, többek közt szívpanaszok kialakulásáért, tüdőbetegségekért, a diabétesz és a rák kialakulási kockázatának emeléséről már nem is beszélve. 

kép: istrabenzplini.com

A klímakutatók is felhívták már a figyelmet, hogy az egyik legjelentősebb szennyező tényező a világon a fűtés és a hűtés, melyet a háztartások generálnak. A feladat tehát ennek jelentős csökkentése, és a megfelelő anyagok használata. A hűtést és a fűtést csökkenteni nagymértékben csak a szigeteléssel lehet, erre kell hangsúlyt fektetni, illetve a tudatos életvitelre, mely a jó szellőztetést, és az árnyékolás lehetőségét kombinálja. 

Emellett a benti levegő minőségén is nagyban javít a villanytűzhely, illetve az elektromos fűtés. Nyilván az energiát ettől még elő kell állítani valamiből, de a megújulók terjedése, illetve a mostani “kisebbik rossz”, vagyis az atomenergia térhódítása mellett ez az irány mindenképpen jó! 

lead kép: supergcrenovation.com

Ezek is érdekelhetnek