2023. január 29. vasárnap
Adél

Az olaszok megoldása a szívószál problémájára mindannyiunk gyerekkorát idézi

2019. október 16., 16:00
Az olaszok megoldása a szívószál problémájára mindannyiunk gyerekkorát idézi

Valamiért az emberiség megrögzötten ragaszkodik a szívószálakhoz. Egyszerűen lehetetlen, hogy az ember a pohárból kortyolja az italát, abból, amit éppen erre találtak ki. De ha már ez így alakult, akkor legalább találjuk meg a jó alternatíváját a szívószálnak. 

Tilos lesz 

Erre azért is van nagy szükség, mert ha mindenáron használni akarunk ilyen eszközöket, legalább kénytelenek leszünk lemondani a műanyag darabokról. Ezeket ugyanis az EU is betiltja, az egyszer használatos evőeszközökkel és a fültisztító pálcákkal együtt. 

kép: nonnabox.com

A tiltás hírének hatására - és persze marketing fogásként is – sok helyen tűntek fel újrahasznosítható szívószálak - köztük például a McDonald’s által papírból készített darabok, melyekről később kiderült, hogy nem lehet őket újrahasznosítani. Egyes esetekben papírból készültek a darabok, máskor pedig olyan régi - új lehetőségekhez nyúltak vissza, mint a szalmaszál. 

Olasz módi 

Az olaszok is újra felfedezték gyermeki énjüket, és a tésztát használják szívószálnak. Persze nem csak ők, már Londonban is lehet kapni a tésztaszívószálakat, amik igazából makarónitészták. 

Hogy miért olyan jó ez a megoldás? Mert már most is jelen van a legtöbb boltban, mert semmilyen vegyi anyagot nem tartalmaz, és mert 1-2 nap alatt teljesen lebomlik. És hát ki ne használta volna a makarónitésztát gyerekkorában arra, hogy a szörpjét szürcsölje vele? 

kép: amazon.com

Persze megvannak a maga hátrányai is az újra felfedezett megoldásnak. A tésztaszívószál ugyanis csak hideg italokhoz használható, és akkor is csak egy órán keresztül, ennyit bír ugyanis anélkül, hogy a keménysége odalenne. A meleg italokban a szívószál azonnal meglöttyed, de ez valahogy egyikünket sem zavarta gyerekként. 

Így tehát, ha a gyereknek szeretne kedveskedni egy csokornyi szívószállal, akkor hagyja a műanyag darabokat. Ezeket amúgy is megrágják a gyerekek, és ez bizony nem feltétlenül jó dolog. A tésztából készült darabokat azonban lehet rágni is, legrosszabb esetben a lurkó kevesebb vacsorát eszik majd, mert jóllakik a nyers tésztával. 

lead kép: pastastraws.org

Ezek is érdekelhetnek