2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Az EU betiltott egy sor egyszer használatos műanyagot - már hivatalosan is!

2019. május 24., 16:00
Az EU betiltott egy sor egyszer használatos műanyagot - már hivatalosan is!

És igen! Végre, idáig is eljutottunk! Az EU döntött, az egyszer használatos műanyagok pedig mehetnek a süllyesztőbe! 

Lépni kellett 

Egyre több híradás, tanulmány és tudományos beszámoló világított rá arra a tényre, hogy a műanyagszennyezettség mértéke döbbenetesen nagy. Ez főleg a tengerek és óceánok által partra mosott műanyag mennyiségében mutatkozik meg. Egy új tanulmány ráadásul arra is rámutatott, hogy az eddigi becslések, melyek a szennyezettség mértékét igyekeztek megmutatni, nem számoltak azzal a ténnyel, hogy a partra mosott műanyag egy jelentős részét a hullámzás eltemeti. Vagyis a műanyagok mennyisége lényegesen több, mint az eddig hittük. 

kép: rappler.com

Az európai partokon a 10 leggyakoribb műanyaghulladék közt a legtöbb egyszer használatos darab. Ezek azok az igazából könnyen helyettesíthető eszközök, melyek átlagos használati ideje csupán néhány perc, sőt, sok esetben csak néhány másodperc. Az általuk okozott kár azonban hatalmas, ráadásul jelentős részük még csak nem is újrahasznosítható - bár az újra felhasználáshoz legalább össze kellene gyűjteni őket. 

Betiltva 

Egy ideje már az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa előtt volt a kérdés: lépjen-e az Eu az egyszer használatos műanyagok ügyében, vagy sem. Most pedig megszületett a döntés: elbúcsúzhatunk a műanyag evőeszközöktől, tányéroktól, poharaktól, lufipálcáktól, fültisztító pálcáktól és szívószálaktól. 

Ezek a tárgyak ugyanis a 10 leggyakrabban előforduló hulladék közt vannak, amit partra mos a víz az európai partokon. Ráadásul ezek alternatív eszközökkel helyettesíthetőek is, így végre kivonják őket a forgalomból 2021-től. 

kép: tes.com

Ezen felül a tagállamok abban is megállapodtak, hogy 2029-ra a műanyag palackok begyűjtése 90%-os határérték felett lesz, valamint 2025-ig 25%-ban, 2030-ig 30%-ban újrahasznosított anyagból kell készülniük ezeknek a palackoknak. Az irányelv mindenkire érvényes, ez alól kibújni nem lehet. Tény, hogy ennél jóval szigorúbb rendszert is felállíthatott volna a törvényhozás, ám ez is nagy lépés. 

A világ műanyag-függősége ugyanis egyre csak nő, holott csökkenteni kéne azt. Annyira megszoktuk, hogy a boltba nem viszünk magunkkal semmit, hiszen úgyis kapunk zacskót, hogy ma már nem is jut eszünkbe: csak egyetlen mozdulat lenne betenni egy vászontáskát, kosarat, vagy akár egy műanyag zacskót, és akkor eggyel kevesebbet kellene elhasználni. 

lead kép: foodrevolution.org

Ezek is érdekelhetnek