2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

AZ elefántok tömeges pusztulásában is a klímaváltozás, így tulajdonképpen mi vagyunk a ludasak...

2020. szeptember 26., 12:00
AZ elefántok tömeges pusztulásában is a klímaváltozás, így tulajdonképpen mi vagyunk a ludasak...

Hónapokig küzdöttek a tudósok, hogy rájöjjenek arra, vajon mi okozza a botswanai tömeges elefántpusztulást. Sokan gyanakodtak méregre, emberi gonoszságra, de tévedtek. Bár tény, hogy az ember keze van a dologban... 

Pusztuló nagyvadak 

300 elefánt volt a veszteség. Ez már önmagában is nagyon nagy szám, de éppen egy olyan állatfajról beszélünk, melynek egyedszáma minden évben drasztikusan csökkent. Amikor pedig végre felcsillant a remény, és az elefántok olyan védelmet kaptak, amilyet megérdemeltek, egyedszámuk is emelkedőben volt, akkor jött a csapás, a tömeges pusztulás. 

kép: france24.com

Az, hogy mi okozhatta akkor még rejtély volt, de a helyi hatóságok rohamtempóban dolgoztak azon, hogy kideríthessék mi is a baj. Persze nem puszta szívjóságból, hanem gazdasági megfontolásból. Egy elefánt értéke igen magas, a turisztikai csalogató erejéről nem is beszélve, ha pedig egy vadász ki szeretne lőni egy példányt akkor igencsak mélyen kell a zsebébe nyúlnia. Olyan mélyen, hogy akkora zsebe csak keveseknek van. Vagyis az állatok pusztulásának megállítása, vagy a felelősök megtalálása komoly gazdasági érdek is volt. 

 

Ebben is az ember keze van 

A tudósok hosszas vizsgálódás után arra az eredményre jutottak, hogy valóban mérgezés történt, de ebben az esetben ez természetes folyamat. A vízben és a földben alapvetően élnek úgynevezett cianobaktériumok, melyek az ökoszisztéma részei. Ha azonban elszaporodnak az általuk kiválasztott anyagok már ölni is képesek, akár az akkora testű lényeket is, mint egy elefánt. A vízből pedig könnyedén bejuthattak az állatok szervezetébe és annak ellenére is komoly bajt okozhatnak, hogy az ilyen baktériumok közül nem is mindegyik termel toxinokat. 

kép: Elephants Without Borders

Hogy hogyan jön ide az ember? A klímakatasztrófa kapcsán, melynek hatására az említett, méreganyagokat is termelő cianobaktériumok előfordulása egyre gyakoribb, vagyis a környező élőlényekre is egyre nagyobb hatást gyakorolnak, mely komoly gondokat jelent az érintett, koránt sem gazdag országok számára. 

Ráadásul a folyamat nem kontrollálható, mire ugyanis a vizsgálatokat elvégezték a kutatók, az elefánt áldozatok száma 330-ra emelkedett... 

lead kép: voanews.com

Ezek is érdekelhetnek