2023. március 21. kedd
Benedek

Az orvvadászokat lelövik ugye?

2019. június 1., 15:00
Az orvvadászokat lelövik ugye?

Kenya egyik legnagyobb értéke különleges vadvilága. Az ország bevételeinek egy jelentős része köszönhető a turizmusnak, és persze az emberek a maszáj falvak mellett az elefántokra, orrszarvúkra és zsiráfokra kíváncsiak. Vagyis Kenya számára kiemelt jelentőségű a vadállomány megőrzése. 

Nem csak Kenyának fontos 

A vadvilág megőrzése természetesen nem csak Kenya számára fontos, hanem az egész világnak, hiszen több erősen veszélyeztetett faj is megtalálható az ország rezervátumaiban. A problémát pedig az jelenti, hogy ezekre a példányokra orvvadászok lesnek. 

kép: informationcradle.com

Az orvvadászat visszaszorítására a kormány hatalmas összegeket költ, mára pedig valódi eredményeket is képesek felmutatni, de sajnos még ez is kevés. 2017-ben 69 elefánt és 9 orrszarvú pusztult el azért, hogy csontjaikat, tülküket a feketepiacon értékesíteni lehessen. A legnagyobb felvevő ország Kína, ahol egyébként szintén tiltott ezeknek az anyagoknak a kereskedelme, de a népi gyógyászat olyan gyógyító erőt tulajdonít nekik, hogy megéri a kockázatot. Jelenleg az elefántcsont drágábban talál gazdára, mint az arany. 

Az orvvadászokat persze mindenki gyűlöli, pedig jellemzően nem övék a nagy haszon. Többségében olyan emberek, akik másból nem képesek eltartani a családjukat, és igen olcsón viszik vásárra a bőrüket a megrendelő, illetve a pénze kedvéért. Ez persze nem menti fel őket a tettük következményei alól. 

Következmények 

Mit von maga után az orvvadászat? Azon túl, hogy sokszor helyrehozhatatlan károkat szenved a vadállomány, természetesen az illetőt börtön és pénzbüntetés is várja. A szankciók célja az elrettentés, így érthető, hogy a kenyai kormány 2013-ban 200 000 dollárra emelte a bírságot, melyet orvvadászatért kiszabnak. 

kép: fairtradewinds.net

Ez azonban nem rettenti el a vadászokat, hiszen más vállalkozás nem fizet ilyen jól, ilyen rövid idő alatt. Marad tehát a gyilkolás. Ez az, amiből elege lett a kormánynak, és Najib Balala, az idegenforgalmi és vadvédelmi miniszter még márciusban, Kínában bejelentette, hogy jelentősen szigorodnak a kiszabható büntetések. Ezek után - már persze ha a törvényt sikerül keresztül vinni – az orvvadászat büntetése halál lesz. 

A lépéstől azt várják, hogy valódi elrettentő ereje lesz, vagyis koncentrálhatnak a másik hatalmas ellenségre, az állatok életterének eltűnésére. Jelenleg eredeti környezetüknek mintegy 19% létezik csak, további zsugorodása pedig katasztrofális következményekkel lenne a vadállományra. 

lead kép: factcheck.afp.com

Ezek is érdekelhetnek