2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

Arthur elkapkodta - előbb érkezett a szezon első hurrikánja, mint kellene

2020. május 19., 16:00
Arthur elkapkodta - előbb érkezett a szezon első hurrikánja, mint kellene

A klímakatasztrófa egyik velejárója az is, hogy egyre több és egyre durvább tájfun és hurrikán alakul ki az óceánok felett. Sőt, a szezon is egyre jobban kitolódik, hiszen hivatalosan csak június 1-el indulna meg a 2020-as hurrikánszezon. Most azonban máris kopogtat Arthur. 

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA

Florida már meg is érezte Arthur erejét, holott a hurrikán nem is ért partot, sőt, az előrejelzések alapján nem is fog, éppen kikerüli a szárazföldet. Ez egyrészt jó, hiszen így a károkozása lényegesen kisebb, másrészt minél több időt tölt az óceán felett, annál izmosabbá válhat. Ez pedig gondot jelenthet, ha megváltozik a haladásának iránya. 

 

 

kép: watchers.news

Ez azonban egyelőre csak lehetőség, az eső, amit Florida kapott a nyakába azonban nem az. Bár maga a hurrikán központi része elkerüli a szárazföldet, a szelei így is megérkeznek, és bizony csapadékot is hoznak, bőségesen. Ráadásul a probléma nem csak Floridát érinti, a Bahamák is megérzi majd Arthur erejét. A szigeteknek pedig különösen rossz tapasztalataik vannak az ilyen viharokkal, hiszen Dorian elképesztő pusztítást hagyott maga után tavaly. 

kép: watchers.news

lead kép: nbcnews.com

Ezek is érdekelhetnek