2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

Amélie már nem csak a franciák gondja

2019. november 6., 16:00
Amélie már nem csak a franciák gondja

Amélie nem viccel, komoly kihívások elé állította Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot is. A vihar ugyanis nem csak a szél miatt veszélyes, tetemes mennyiségű csapadékot is hozott, mely földcsuszamlásokat váltott ki. 

kép: Sapeurs-pompiers 06 Twitter

Franciaországban a heves szél okozott gondokat. Az akár 160 km/h-ás széllökések fákat csavartak ki, a vasúti és a közúti forgalomban is fennakadásokat okoztak. Az áramellátás sok helyen akadozott, és az eső hatására földcsuszamlások alakultak ki. Egy ilyen esemény Nizza déli részén egy nő halálát okozta, aki az otthonában tartózkodott, amikor azt elsodorta a lezúduló föld. 

kép: Vigili del Fuoco Twitter

kép: dw.com

Olaszországban a heves esőzések a folyók mentén áradásokat okoztak, de nem jártak jobban a tengerparti régió lakói sem. Liguira partjainál 4 méteres hullámokkal kellett számolni Amélie szelei miatt. A földcsuszamlások itt is gondokat okoztak, a Genova közelében történt eseményben egy ember megsérült, és 12 embert evakuálni kellett. Campania és Salerno tartományokban további 100 család evakuálására volt szükség az áradások és a földcsuszamlások miatt. 

kép: express.co.uk

Spanyolország sem kerülhette el Amélie szeszélyeit. Az erős szél ugyanis itt is rombolásba kezdett, fákat csavart ki a földből. Egy kidőlő fa egy nőt megölt Mallorca szigetén. 

kép: tellerreport.com

lead kép: vaaju.com