2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Akkor is lehet a műanyagnak utóélete, ha nem újrahasznosítható

2020. április 13., 08:00
Akkor is lehet a műanyagnak utóélete, ha nem újrahasznosítható

A hulladékkezelés lelke az, ha nem termelünk hulladékot! Ennek egyik eszköze, hogy ha mégis szemét képződik, akkor azt igyekszünk úgy felhasználni újra, hogy az ne kerülhessen a szeméttelepre. Ez a műanyagok esetében nem is olyan egyszerű feladat. 

Mi a gond? 

A műanyaghulladék fojtogatja a világot, ezzel ma már mindenki tisztában van. Ez az anyag azonban praktikus és olcsó is, így egyelőre hiú ábránd, hogy képesek leszünk tőle megszabadulni az elkövetkező években. Vagyis más megoldás nem adódik, mint az, hogy a lehető legkevesebbet vásároljuk belőle, és ott is igyekszünk újrahasznosított műanyagok választani. 

kép: gomi.design

A gondot az élelmiszeripari felhasználás jelenti. Itt is népszerűek a műanyagok, nem is kicsit, azonban az újrahasznosításuk problémás. Sajnos ezt nem lehet megtenni akárhány alkalommal a hagyományos műanyagok esetében. Előbb vagy utóbb - jellemzően maximum hat alkalom után - az anyag szerkezete sérül, így már nem alkalmas az újrahasznosításra. A megoldás tehát az, hogy a lehető leggyorsabban tartós anyag készüljön belőle, ne olyan, amit újra kidobunk néhány napon belül. 

 

Designer 

Nagy hangsúlyt kapnak a designerek, hiszen számukra a műanyag tökéletes alapanyag lehet, és az igazán egyedi és divatos dolgokkal ösztönözhetik a környezettudatosabb szemléletet. Ezt teszi most a londoni székhelyű Gomi is, mely hangszórókat és energiabankokat készít használt alapanyagokból. 

kép: womenstuff.co.za

Szerencsére nem állnak meg a műanyagoknál. A cég termékei 100%-ban olyan anyagokból készülnek, melyek egyébként a szeméttelepen végezték volna, vagyis a kézzel sajtolt újrahasznosított műanyag borítás alatt olyan akkumulátorok húzódnak meg, melyek szintén a szeméttelepre tartottak. Ezzel a módszerrel csak műanyagból 500 kg-ot sikerült eltéríteni a tengerektől és az óceánoktól, ami elsőre nem tűnik soknak, de a kereslet növekedésével akár tízszerezhető a mennyiség. 

Az is igaz, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de több olyan próbálkozás is van, melyben az emberek egyediség iránti keresletére építve igyekeznek a bolygó helyzetén is javítani. Ilyen a Prada tengeri műanyag újrahasznosításával készült kollekciója, de a divatház is csak egy a sorból, számos más cég, és sok más területen igyekszik a hulladéknak mondott anyagokat visszajuttatni a gazdasági körforgásba. 

lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek