2022. december 9. péntek
Natália

Nem jobb az egyszer használatos a koronavírus árnyékában sem!

2020. április 11., 12:00
Nem jobb az egyszer használatos a koronavírus árnyékában sem!

A koronavírus járványban az az igazán szörnyű, hogy nem csak az egészségünket veszélyezteti, hanem az életünk számos pontján rombol, megállíthatatlanul. Éppen ezért amire csak tudunk, erősen oda kell figyelni, hogy a járvány ne vessen vissza minket évtizedekkel, hogy a fejlődés ne álljon meg. 

Hulladék 

A világ hatalmas erőfeszítéseket tett és tesz annak érdekében, hogy az egyszer használatos műanyagokat sikerüljön kivonni a gazdaságokból. Betiltották a vékonyka nejlonzacskókat, a szívószálakat, műanyag evőeszközöket, tányérokat, és ez most elbukni látszik. 

kép: thehustle.co

A járvány megrémíti az embereket, ezért igyekeznek a lehető legkevesebb felületet biztosítani a fertőzésnek. Ezt nagyon jól teszik, de nem minden lépés szolgálja ezt az irányt. Sokan visszatértek az egyszer használatos eszközökre, hogy ne is érintsék többször azt a tárgyat, mely érintkezhetett a koronavírussal. 

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője azonban a Népszavának elmondta, hogy ez téves irány, mivel a kidobált anyagok a kukában továbbra is potenciális fertőzésgócot jelentenek. 

 

Mit tehetünk? 

Mivel a kidobás nem hoz eredményt, így nem is érdemes ebbe az irányba mozogni. Mivel lehet akkor legyőzni a vírusokat? Azzal, ha a használati tárgyainkat kimossuk, lefertőtlenítjük. Erre pedig csak a többször használható eszközök alkalmasak. 

kép: smgov.net

Az emberek hetente elmennek bevásárolni, 6-8 zacskónyi élelemmel térnek haza. Ha textil zacskókat használnak, akkor a feladatuk, hogy kipakolás után elindítanak egy mosást, amiben a zacskók is helyet kapnak. Voila, máris tiszták és vírusmentesek lettek. Minden olyan eszköz, melyet nem kell egyetlen használat után elhajítani alkalmas arra, hogy fertőtlenítsük. Bizony, még a maszkok is, hiszen, ha 60°C-on kimossuk, majd egy ruhával letakarva átvasaljuk, akkor a kórokozók elpusztulnak rajta, és újra lehet használni. 

A járvány alatt sem kell, hogy több legyen a hulladék, sőt, igazából most lehet nagyon jól kitapasztalni, hogy mely csomagolóanyagokra van ténylegesen szükségünk, és mik azok a részletek, melyek feleslegesek. A szemét mennyisége rajtunk múlik, és egy kis odafigyeléssel minimalizálható, hiszen most nem kell annyira rohanni, most van egy kis időnk, hogy átgondoljuk, hogyan is lehetne másképp. 

lead kép: planetaid.org

Ezek is érdekelhetnek