2023. március 21. kedd
Benedek

Akárhányszor újrahasznosítható, ruhából készült vállfa?

2020. november 23., 16:00
Akárhányszor újrahasznosítható, ruhából készült vállfa?

A divatipar felelősségével sokszor találkozhatunk, ha a hulladékokról van szó. A luxusipar prestige-ből éget el el nem adott ruhákat és kiegészítőket., a fast fashion viszont minőségileg nem produkálja azt a szintet, ami ne indokolná a sűrű ruhavársárlást. 

Újrahasznosítás 

A cél tehát a tartósabb ruhák megalkotása, melyek praktikusak, kevesebbet kell mosni és vasalni őket, hiszen ettől fenntarthatóbbak. Ezt a szálak keverésével, a műanyag szálak hozzáadásával igyekeznek megoldani a gyártók - legalábbis sokan. Csakhogy ezzel előáll egy másik, pontosabban egy sor másik probléma.  

kép: mywaste.ie

A ruhák hordása a műanyag szálak kopását is okozza, ezzel pedig tetemes mennyiségű mikroműanyag jut a környezetbe. Emellett számolni kell azzal is, hogy a kevert szálas anyagok újrahasznosítása nehéz, sokszor megoldhatatlan feladat, vagyis ezeknek a ruháknak az utóélete a legtöbb esetben a kemence, innen energia formájában távoznak. Az égetésük azonban nem éppen környezetbarát megoldást... 

 

Mi legyen velük? 

A legnagyobb textil újrahasznosító, a Soex német telephelyén napi szinten 400 tonna ruhát válogatnak át. A ruhák minőségének romlásával, illetve a fenntarthatóság hamis ígérete miatt azonban egyre több az a textil, mely elkerülhetetlenül az égetőbe kerül. Ezt szerették volna megakadályozni a szakemberek, aminek hatására létrejött egy igen különleges vállfa. 

A kevert szálú ruhákat aprítják, műanyaggal keverik, és formába öntik. Így lehet egy tartós használati cikket létrehozni, mely legalább egy darabig visszatartja a természettől a műanyagokat. Igaz, mikroműanyag ebből is leválik, ám ha elhasználódik, akkor nem a kukába kerül.  

kép: ecotextile.com

Az eljárást úgy alkották meg a német mérnökök, hogy az bármely természetes, vagy kevert szál esetében használható, ráadásul újra és újra felhasználhatóak a már elkészült tárgyak is. Az eljárás nagy előnye, hogy igyekszik a műanyagot körkörös gazdasági pályára állítani, ami örvendetes, de továbbra is felveti a mikroműanyagok problémáját. Ezzel pedig valahogy úgy állunk, mint a klímakatasztrófával: nem szentelünk neki kellően nagy figyelmet addig, míg már katasztrofális hatásai nem lesznek. 

lead kép: personal-financial.com

Ezek is érdekelhetnek