2023. október 4. szerda
Ferenc

A klímakatasztrófa mindenképpen migrációt eredményez?

2020. február 19., 12:00
A klímakatasztrófa mindenképpen migrációt eredményez?

A klímakatasztrófa kapcsán az egyik legnyomasztóbb probléma, amivel szembe kell néznie a civilizációnak, az a döbbenetes mértékű migráció. Bár tény, hogy sok technológia próbál ezen javítani, más okok lesznek azok, amik miatt hatalmas vándorlással kell számolni a következő évtizedekben. 

A víz 

A víz az egyik katalizátora a vándorlásnak. Akkor is, ha van, és akkor is, ha nincs. A melegedés ugyanis hatással van a tengerek szintjére - ennek oka egyszerűen a hőtágulás. Vagyis a tengerszint emelkedni fog, métereket, ami pedig a part menti települések elnéptelenedését okozza majd. Persze lehet ellene védekezni gátrendszerrel, illetve a város is szép lassan feljebb tud “költözni”, vagyis ez kiküszöbölhető. 

kép: coas.missouri.edu

A víz hiánya is erős tényező, amit viszont jelentősen árnyal azoknak az eszközöknek a fejlődése, melyek a levegő páratartalmából képesek ma már tekintélyes mennyiségű tiszta ivóvizet előállítani. Emellett ott vannak a sótalanító berendezések, és sok más elképzelés is, vagyis ha a technológia nyer az idővel szemben a versenyfutásban, akkor ez sem lehet különösebb migrációs tétel. 

 

Jönnek az emberek... 

De akkor miért harsogják mégis a tudósok, hogy a migrációval számolni kell? A válasz a hőmérséklet emberre gyakorolt hatásában keresendő. 

Minél melegebb van, az ember annál kevésbé képes a koncentrációra, a produktivitásra, még ha nagyon szeretné tökéletesen elvégezni a munkáját, akkor is romlik a teljesítménye. Ez kikerülhetetlen, hiszen a légkondi nem minden embernek lehetőség. Főleg azoknak nem, akik a forró égövön, az úgynevezett fejlődő országokban próbálnak boldogulni. Ez pedig gazdasági lemaradást okoz, vagyis a fejlett régiótól elválasztó szakadék csak tovább nő. 

kép: mercatornet.com

Ezek után pedig már egyszerű a képlet: adott egy ország - vagy több -, ahol az életminőség a gazdasági lemaradás miatt egyre alacsonyabb. Egy ponton túl nincs választás, ha jobb élet reményében az emberek útra kelnek, és ott keresnek maguknak megélhetést, ahol a gazdasági helyzet lényegesen jobb. 

Vagyis dacára a technológiai fejlődésnek, valamennyi tanulmány, melyek a klímaváltozás társadalomra gyakorolt hatásával foglalkoznak egyetért abban, hogy a migráció kikerülhetetlen tétel, abban az esetben, ha a párizsi célkitűzéseket nem sikerül tartania a világnak. 

lead kép: aljazeera.com

Ezek is érdekelhetnek