2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

Menekültek pedig jönnek, sokan...

2019. szeptember 30., 16:00
Menekültek pedig jönnek, sokan...

A világon már most is folyamatos, és jelentős problémát jelent a migráció. Jelenleg a legtübb esetben gazdasági bevándorlással kell számolni, illetve azokkal a menekültekkel, akik a fegyveres konfliktusok miatt kénytelenek elhagyni lakóhelyüket. A jövőben azonban ez jelentősen változni fog. 

Migráció? 

Egy adott országon belül is jóval nagyobb mozgással kell majd számolni, de világszinten is jelentősen megnő a migráció. Ennek oka nem más, mint a klímakatasztrófa, mely nagyjából 1 milliárd embert késztet majd arra, hogy máshol keressen boldogulást, mivel lakhelye kiszáradt, vagy éppen víz alá került. Ez a döbbenetes mennyiségű ember pedig csak az első kört jelenti, hiszen a klímakatasztrófának kiterjed hatásai lesznek, melyek mérete attól függ, mikor vagyunk képesek megálljt parancsolni neki. 

kép: inhabitat.com

Az országon belüli migrációval is számolni kell, mert míg a külső menekültek befogadása döntés kérdése - legalábbis egy ideig -, addig a belső migráció nem megállítható. Most is emberek százezrei kénytelenek elindulni, mivel az egyre erősödő viharok szelei ledöntik a házaikat, vagy éppen a tetőig elönti őket a víz. És ezek ma már sokszor visszatérő jelenségekké nőtték ki magukat, melyeket nem lehet olyan hosszú távon könnyen elviselni. A migrációban pedig az egyik legjelentősebb gond az emberek elhelyezése, melyre egyelőre nem kínálkozik jobb megoldás, mint a sátortábor. 

Ez kevés 

A sátrak “tűzoltásra” jók, de hosszabb távon semmi esetre sem jelentenek megoldást. Néhány napig az emberek megelégszenek ezekkel, de aztán felüti a fejét a bűnözés, az emberek nem érzik magukat biztonságban, hónapokig pedig nem szívesen nélkülözi senki a saját fürdőszoba jelentette intimitást. A sátrakat könnyen ki lehet vágni, így azokban szinte semmi nincs biztonságban, ennek megfelelően az itt elhelyezett emberek igyekeznek minél gyorsabban kijutni a menekülttáborból. 

A Cutwork francia tervezőiroda azon munkálkodott, hogy olyan szálláshelyet készíthessen ezeknek az embereknek, amit könnyen, szakértelem nélkül is fel lehet állítani és gyorsan ad biztonságos otthont, hosszabb távra is. Így született meg a “Just add water” becenevű szerkezet. 

kép: kép: inhabitat.com

A felállítása és a kinézete is olyan, mint egy sátor esetében. A tartóoszlopok összeszerelése könnyű, azokat pedig az oszlopok közé illeszthető beton és textil keverékéből készült lapokkal kell kiegészíteni, így lesz ház jellege a szerkezetnek. Ehhez pedig már csak némi vizet kell adni, hogy a lapokon kemény héj keletkezzen, így pedig egy ajtóval zárható, élhető élettér jön létre, mely ellenálló is, és a kés nem tesz benne komolyabb károkat. A méretét pedig úgy lőtték be, hogy abban kényelmesen elférjen egy kis konyha, valamint egy fürdőszoba is. A tartóssággal sem lesz baj, hiszen 30 évig vígan elvan a szerkezet, napelemekkel kiegészítve pedig nem csak környezettudatos, hanem minden kényelmi funkciót is képes biztosítani, amire az embernek szüksége van – igaz, nem egy családi ház méretében, de két ember számára tökéletes megoldást jelent. 

lead kép: inhabitat.com