2023. október 4. szerda
Ferenc

A Bacardi sem kér többet a műanyag palackokból

2020. november 21., 12:00
A Bacardi sem kér többet a műanyag palackokból

Tudjuk, hogy az igazán nagy kihívás a műanyagok kivezetése terén a csomagolástechnika miatt adódik. A műanyagok ugyanis például az élelmiszerek esetében igen kedvező csomagolási feltételeket teremtenek, hiszen olcsók, és élelmiszer-biztonsági szempontból is kielégítő védelmet képesek nyújtani. Ez ugyanakkor nem vigasztal minket, ha arra gondolunk, hogy lebomlási idejük 500 év.... 

Váltás 

A világ egyre jobban küzd az egyszer használatos műanyagok ellen, és ez még csak a kezdet. A sorba az “újrahasznosítható” műanyagok is beállnak, hiszen messze nem úgy működik újrafelhasználásuk, mint gondolnánk. Az újrahasznosítható kifejezés a fejekben egy egészen más képet fest, mint amire a műanyagok képesek. Sokkal inkább az üveggel lehetne összhangba hozni. Ez az anyag ugyanis akárhányszor újraönthető, minőségi romlás nélkül. A műanyagok esetében ez nem igaz. Sok PET palack, bár rendelkezik az újrahasznosítható jelzéssel, csupán pár alkalommal vethető alá a folyamatnak – de minden műanyag esetében igaz, hogy véges számban újrahasznosítható. Ennek oka, hogy az eljárás során az anyag szerkezete egyre alacsonyabb minőséget produkál, vagyis előbb vagy utóbb mindenképpen a szeméttelepen (tengerben, gyomrokban, véráramban, stb.) végzi, és onnan indulhat az 500 év... 

kép: kép: inhabitat.com

A csomagolástechnológia is kénytelen lesz elfogadni a váltás kényszerét, ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni. Azonban, hogy a gyártók mennyire hajlanak a változtatásra, az már rajtunk is múlik, hiszen választásunkkal, vásárlásunkkal diktáljuk a trendet! 

 

Bacardi 

A Bacardi éppen ezért határozott úgy, hogy elébe megy az igény széles körű megjelenésének, és elkezdi a lépegetést a 2030-ra kitűzött 100%-os műanyagmentesség felé. 

A Bacardi cég termékei sokszor üvegben kapnak helyet, de sok esetben itt is megjelenik a műanyag. Ezen változtat most a cég, méghozzá egy olyan megoldással, ami már bizonyított. A műanyagot Danimer Scientific Nodax PHA anyagából készítik el, mely egyrészt rendelkezik a műanyagok előnyös tulajdonságaival, másrészt képes 18 hónap alatt önmagától lebomlani a természetben is! 

kép: inhabitat.com

Ezt úgy képes elérni, hogy előállításához növényi olajokat használnak, melyek természetes lehetőséget teremtenek a lebomlásra úgy, hogy közben a környezetet sem szennyezi a palack. Az már más kérdés, hogy ehhez szója-, pálma- és repce olajokat használnak (más növényi olajok mellett), melyek közül sajnos nem mind érdemelhetné ki pikk-pakk a környezetbarát jelzőt. Persze a szójaolaj és a pálmaolaj is beszerezhető fenntartható forrásból, de amíg lesz olcsóbb megoldás, addig sokan fogják azt választani. 

Mindenesetre az italgyártó, mely többek közt a Bombay Sapphire gin, a Grey Goose vodka, a Patrón tequila, vagy a Martini vermut tulajdonosa is, most elindult egy úton, melynek végállomása remélhetőleg egy minden szempontból fenntartható, működőképes modell lesz.

lead kép: moodiedavittreport.com

 

Ezek is érdekelhetnek