2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

8,1-es földrengés és cunami

2021. március 10., 11:00
8,1-es földrengés és cunami

Az utóbbi időben szinte mindegy, hogy mi is történt - szociális krízis vagy természeti katasztrófa - azt bizony kénytelen-kelletlen összeegyeztettük a Covid elleni védekezési mechanizmusokkal. Azonban a természet olyan dolgokat is produkál, melyek mindent képesek felülírni. 

kép: aa.com.tr

Ez most egy földrengés, mely elérte a 8,1-es erősséget. Hogy egy kicsit jobban megérthessük, ez pontosan mit is jelent: ilyen erejű rengés átlagosan évente csupán egyetlen egy darab fordul elő. A 9-es erejű rengések már pusztán 20 évente regisztrálhatók, míg a 9,9 feletti erősségre az emberiség írott történelmében még sohasem volt példa, holott ez olyan hatalmas, globális pusztítással járna, amely már a geológusok számára is egyértelműen megjelenne a mintákban. 

 

A mostani rengés Új-Zélad egy lakatlan részén, a Kermadec-szigetek közelében történt, öröm az ürömben, hogy szerencsére sem sérültjei, sem halálos áldozatai nem voltak így a földmozgásnak. Egyelőre. 

kép: David Rowland, AFP

A rengés ugyanis nem csak abban a pillanatban-percben veszélyes, míg lezajlik. A mozgás - különösen az ilyen hatalmas erősségű, cunamit indít útnak. Ez most sem volt másképpen, és a veszélyeztetett régiók között többek közt Auckland egy része is megtalálható. 

kép: AP

Az érintett területekről az embereket sürgősen kitelepítik, ez a vészhelyzet pedig a Covid-helyzetet is felülírja, hiszen nagyon gyors reakciót igényel. 

kép: ilkha.com

lead kép: severe-weather.eu

Ezek is érdekelhetnek