2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Óriási cunami van kilátásban Alaszka egyik fjordjánál

2020. október 22., 16:00
Óriási cunami van kilátásban Alaszka egyik fjordjánál

Alaszka területén található a Barry Arm fjord, melyen a Barry gleccser is helyet foglal. A fjord festői, de kifejezetten veszélyes lehet most, hogy a klíma melegedése miatt a gleccser is és a környező talaj is olvadni kezdett. 

kép: Don Becker - U.S. Geological Survey

A gleccser olvadása sok többlet vizet eredményez, a fagyott talaj felengedése azonban problémásabb. A gondot az okozza, hogy ahogyan a talaj olvad, lassan csúszni is kezd. Ez pedig a Barry Arm esetében két hegyoldalnyi földet jelent. 

kép: Gabe Wolken

A szakemberek attól tartanak, hogy a lassú csúszás előbb vagy utóbb beomlik, és hirtelen lezúdul a földtömeg. Falvak, vagy más lakott területek ugyan itt nincsenek, a csúszás azonban hegynyi földet sodorna magával a vízbe, melynek vízkiszorítása a történelemben valaha feljegyzett leghatalmasabb cunamit eredményezné. 

 

Ez pedig nem kis teljesítmény, tekintve, hogy eddig a csúcstartók a Lytuja-öbölben lezajló események voltak. 1958-ban egy földcsuszamlás következtében 40 millió köbméter föld csapódott a tengerbe, mely olyan hatalmas cunamit indított el, ami 524 méteres magasságig tarolta le a hegyoldal erdőségeit. 

kép: newsweek.com

A Barry Arm területén kialakult helyzet ezt múlná felül, mivel a fjord alakja fokozza a kialakuló hullámok magasságát. Azért a tudósok óvatosságra intenek a fjorddal kapcsolatban. Hiszen nagyjából ugyan akkora esélye van a föld megindulásának, mint annak, hogy továbbra is csak nagyon lassan csúszik bele a tengerbe a hegyoldal. 

kép: sutori.com

lead kép: nytimes.com

Ezek is érdekelhetnek