2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Földrengés a határon

2019. május 13., 16:00
Földrengés a határon

Erős, 6.1-es földrengés rázta meg Costa Rica Panamával határos területét. A rengés epicentruma 3,3 kilométerre volt Brenon városától, nagyjából 18 kilométeres mélységben.  Vasárnap folyamán utórengésekkel is számolni kellett. A földmozgás 750 000 embert érintett a területen. 

kép: dnaindia.com

A jelentések alapján néhány üzlet és lakóház szenvedett kárt, de azok közül is inkább a fából épült ingatlanokkal volt a gond. Bár igen nagy számban élnek emberek a területen, szerencsére mindössze 5 sérültről lehet tudni, halálos áldozatokról pedig nem szóltak a híradások. 

kép: express.co.uk

Sem Panama, sem pedig Costa Rica területén nem történt jelentős baleset, az anyagi károk sem rúgnak kifejezetten magasra, így a földmozgást szerencsésen átvészelte a Közép - Amerikában található két ország. 

kép: cbs8.com

A csendes-óceáni cunami figyelmeztető rendszertől sem érkezett vészjelzés, nem jelentettek cunamit sehonnan, vagyis a földrengésnek különösebb következménye sem lesz. A terület földrengések tekintetében nem éppen szerencsés helyzetű, ugyanakkor éppen ennek köszönhető, hogy egy ilyen erősségű rengést is képesek kisebb anyagi károkkal, és kevés sérüléssel átvészelni, hiszen az épületek tervezésénél a földmozgás is tervezett lehetőség. 

lead kép: stuff.co.nz

 

Ezek is érdekelhetnek