2022. július 1. péntek
Annamária, Tihamér

4 év múlva már elektromos repülőkön utazhatunk?

2020. szeptember 5., 16:00
4 év múlva már elektromos repülőkön utazhatunk?

A Tesla és a Space X nyomán azt már megtanultuk, hogy Elon Musk-ra érdemes odeafigyelni, mert amit mond, abban bizony nagyon sok igazság lehet. Most azt jósolja, 3-4 éven belül megreformálhatjuk az utazási szokásaink egy újabb színterét. 

Autóval, busszal, vonattal 

Ma már az elektromos közlekedés megoldható autóval is. Igaz, nagyanyáink előtt sem volt ismeretlen az elektro-mobilitás, hiszen a troli akkor is járt, és számunkra már természetes az elektromos vonatok jelenléte. Ezek azonban kötöttek voltak egy felsővezetékhez, melyből az energiát nyerték. 

kép: inhabitat.com

Ma már ez nem gond, hiszen az akkumulátorok fejlődése lehetővé tette, hogy elektromos buszokkal közlekedjünk a városokban, és elektromos autók segítségével tegyünk a klímakatasztrófa ellen. Tény, hogy az energia előállításán van még mit javítani, de azért már ez is egy jó lépés a helyes irányba. 

Ahhoz, hogy ide juthassunk nagyon sokat kellett fejlődnie az akkumulátoroknak, pontosabban az energiatárolásnak. Ahhoz pedig, hogy még egy szintet léphessünk, nagyjából 4 év kell - legalábbis a Tesla vezére szerint. 

 

Repülés 

A legszennyezőbb közlekedési mód a repülés, hiszen a gépek elképesztő mennyiségű üzemanyagot égetnek el. Ehhez még ráadásul feneketlen állami támogatást is kapnak, és sok adó alól is mentesülnek, hiszen gigászi összegek cserélnek gazdát a repüléseink nyomán. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy a repülő üzemanyagtemetőknek befellegzett. 

Már ma is léteznek elektromos repülők, de ezek kapacitása - mind utasszám, mind az elérhető távolság tekintetében - még messze elmarad a kívánalmaktól. Musk szerint a megoldás abban rejlik, hogy megoldjuk, az akkumulátoroknak nagyobb legyen az energiasűrűsége. Jelenleg ugyanis túlságosan nagyok és nehezek ahhoz képest, hogy mennyi energiát képesek tárolni. 

kép: airbus.com

tesla vezetőjének pedig hinni lehet, de legalábbis érdemes elgondolkodni azon, amit mond, hiszen ritkán beszél a levegőbe. Az energiasűrűség kérdését pedig már vizsgálják a Tesla mérnökei is, hiszen már most képesek voltak a Roadster hatótávját 1000 kilométer fölé tornázni. Ezután pedig valóban reális lehet az elképzelés: 4 év múlva már lehetőségünk lesz elektromos repülővel intézni a nyaralásunkat. 

lead kép: Editorial Team

Ezek is érdekelhetnek