2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Elérkezhet a környezettudatos óriásgépek kora

2019. október 29., 12:00
Elérkezhet a környezettudatos óriásgépek kora

közlekedés mindig is mumus volt a szén-dioxid kibocsátás szempontjából. De aztán megjelentek az elektromos autók és kamionok, és felcsillant a remény, hogy gyorsan árnyékot is vessen rá az olcsó repjegyekkel egyre nagyobb kibocsátóként fellépő légi közlekedés. 

Gond van 

Az emberiség tisztában van a problémával, amiben csöcsöl. Azt is érti, hogy ha nem tesz semmit, akkor az a létébe kerülhet. Ennek ellenére nem igazán tudunk ellenállni annak a lehetőségnek, hogy igazából fillérekért jussunk el olyan helyekre, ahova álmainkban is járunk. 

kép: travelstart.co.za

Az olcsó, és egyre olcsóbb repjegyek ezt teszik lehetővé, vagyis azok száma, akik utaznak, és élnek ezzel a lehetőséggel egyre nő. A több utas magasabb károsanyag kibocsátással is jár, ami pedig egyikünknek sem éppen jó. Persze a repülés terén is vannak fejlesztések, de a kerozinnak egyelőre nem akad igazi ellenfele. Talán majd most! 

Mi a gond? 

Ha az autókban ki lehet váltani a robbanómotort elektromotorra, akkor mégis mi lehet a gond? Hiszen a repülő is hasonló elven működik, nem? 

Nos, azért nem egészen. Ki lehet váltani elektromos meghajtással a mostani motorokat is, de csak kis gépeken, melyeknek nincs szükségük sugárhajtóművekre. Ezek ugyanis egy motor és egy hajtóberendezés kombinációjából állnak, és ezek teszik lehetővé azt, hogy a hatalmas utasszállítók képesek legyenek elvinni minket az álomnyaralásainkra. 

kép: military.com

Az Illinois Egyetem tudósai a NASA támogatásával olyan repülőn dolgoznak, mely képes lehet a hidrogén felhasználásával megoldani a környezetbarát repülés kérdését. Ehhez kriogenikus, vagyis mélyhűtéssel cseppfolyósított hidrogént használnak, így az üzemagyagcellák energiasűrűsége jelentősen növelhető. Ez pedig már elegendő lehet ahhoz, hogy komolyabb gépeket is könnyedén mozgásban tartson. 

Ahhoz, hogy valóban megvalósulhasson a repülés jövője, még sok technikai akadályt kell leküzdeni, de a tudósok biztosak benne, hogy ez gyorsan sikerül majd, hiszen egyik sem annyira jelentős, vagy megoldhatatlan probléma. Ha pedig ez így lesz, akkor lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük majd az olcsó repjegyek jelentette lehetőségeket.

lead kép: newatlas.com

Ezek is érdekelhetnek