Október 22. Kedd, Előd

Vízhiányra sós víz?

A világon egyre nagyobb gondot jelent a vízhiány. Nemcsak arról van szó, hogy sok helyen az emberek nem jutnak elegendő ivóvízhez, hanem arról is, hogy az öntözést és sok más gazdasági tevékenységet sem lehet fenntartani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Close,Up,Of,Beautiful,Blue,And,White,Sea,Water


A vízhiány lassan mindennapos sok olyan helyen, melyek nincsenek is messze tőlünk. De a víz idehaza is egyre kevesebb, ugyanakkor nekünk van egy hátrányunk más országokkal szemben: sós vizhez sincs közvetlen hozzáférésünk.  

vízhiány, sós víz, sólerakódás
A vízhiány megoldása a sós víz lenne? /Fotó: Lubo Ivanko / Shutterstock

A sótalanítás ma már bevett módszer, Európa déli részein is rendszeresen alkalmazzák. Azonban, hogy ez jelenti-e a megoldás a vízhiányra, az erősen kétséges, mindenesetre megkerülhetetlen tényező. 

A sótalanítás nagy hátránya, hogy igen költséges és energiaigényes folyamat – ez utóbbi kisebb gond, ha megújulókból lehet fedezni az igényt. Azonban azzal sem vagyunk tisztában, hogy miképpen hat az adott terület vízi élővilágára, valamint az eljárás során keletkező erősen sós víz ártalmatlanítása is komoly aggályokat vet fel. Hogy ennek ellenére miért használják? Mert nem igazán van más lehetőség... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock